Média

Prof. Jaroslav Doležel mluvil v České televizi o rozluštění genomu pšenice

24. březen 2021
Vědcům se po čtyřech letech bádání podařilo rozluštit genetickou informaci třetí nejdůležitější evropské obiloviny, žita. Mezinárodní výzkumný tým pod vedením německého Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research získal přesnou referenční sekvenci jeho genomu. 

Techfocus.cz: Čeští botanici pomohli rozklíčovat DNA žita o osmi miliardách písmen

23. březen 2021
Po čtyřech letech bádání vědci rozluštili genetickou informaci žita. Objev poslouží expertům, kteří díky němu budou moci rychleji šlechtit odrůdy žita s lepšími vlastnostmi.

O řasách v regionálním vysílání Českého rozhlasu

22. únor 2021
Českobudějovické studio Českého rozhlasu si pozvalo do pořadu Dopolední host dr. Richarda Lhotského, z našeho projektu Potraviny pro budoucnost. 

Jan Bartoš byl hostem České televize

22. únor 2021
Objev nového genu pšenice, na kterém se podíleli olomoučtí vědci, umožní využít jedinečné vlastnosti jejích planých příbuzných. Jana Bartoše, který vede výzkumnou skupinu stojící za tímto výzkumem, si do Studia 6 pozvala Česká televize.

Český rozhlas: Výživnější a odolnější pšenici by měl pomoci vyšlechtit nový gen. Na jeho objevu se podíleli badatelé z Olomouce

10. únor 2021
O mimořádném objevu genu pšenice Ph2, na kterém se podíleli z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky informoval také Český rozhlas.

Akademie věd ČR: Objev genu umožní šlechtit odolnější a zdravější odrůdy pšenice

09. únor 2021
Z konvenční pšenice se časem vytratily některé prospěšné látky a snížila se odolnost vůči chorobám. Mohla by je ale získat zpět díky genu Ph2. 

agris.cz Olomoučtí vědci se podíleli na objevu nového genu pšenice

09. únor 2021
Čeští vědci přispěli k objevu nového genu pšenice, který umožní využít jedinečné vlastnosti planých příbuzných této významné obilniny a vyšlechtění nových, odolnějších odrůd.

Enviweb.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na objevu nového genu pšenice

09. únor 2021
Čeští vědci přispěli k objevu nového genu pšenice, který umožní využít jedinečné vlastnosti planých příbuzných této významné obilniny a vyšlechtění nových, odolnějších odrůd. 

Žurnál UP: K objevu nového genu pšenice přispěli i vědci z olomoucké laboratoře ÚEB

08. únor 2021
Efektivnější přenos genů z planých druhů do pšenice a získávání nových odrůd s unikátními vlastnostmi umožní identifikace důležitého genu pšenice Ph2.

Universitas.cz: Objev nového genu pšenice umožní vypěstovat odolnější a výživnější

08. únor 2021
Efektivnější přenos genů z planých druhů do pšenice a získávání nových odrůd s unikátními vlastnostmi umožní identifikace důležitého genu pšenice Ph2. 

Zemedelec.cz: Olomoučtí vědci se podíleli na objevu nového genu pšenice

08. únor 2021
Čeští vědci přispěli k objevu nového genu pšenice, který umožní využít jedinečné vlastnosti planých příbuzných této významné obilniny a vyšlechtění nových, odolnějších odrůd.

Prof. Jaroslav Doležel představil v Dobrém ránu ČT náš výzkumný program

18. listopad 2020
O Strategii AV21 i o zaměření našeho výzkumného programu Potraviny pro budoucnost a o jeho směřování i cílech, mluvil koordinátor prof. Jaroslav Doležel v České televizi. 

Jak skloubit výnosy a ochranu krajiny? Ekologické zemědělství k uživení lidstva nestačí, varuje rostlinný genetik

16. listopad 2020
Pšenice je jednou ze základních plodin, na které závisí přežití lidstva. Spoléhat jen na ně, ale může být riskantní, říkají hosté pořadu Souvislosti Plus. Cílem je získat odrůdy s vyššími výnosy, ale pěstovat je s ohledem na přírodu.