Média

iDNES.cz: Každý Čech ročně vyhodí porci jídla denně. Domácnosti tím přicházejí o tisíce

24. únor 2022
Z plýtvání potravinami se stává celospolečenské téma. V koši končí zhruba třetina veškerého jídla. U nás nejvíc vyhazují domácnosti. Téměř polovina Čechů to považuje za významný problém. Redakce iDNES.cz proto oslovila ty, kteří se s plýtváním snaží něco dělat. Omezení potravinového plýtvání může pomoci v boji s klimatickou změnou, zároveň šetří peníze.

Časopis CzechIndustry: Jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii

23. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jímž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.

Společenská odpovědnost: Konference Živá krajina poprvé představí výhody regenerativního zemědělství v ČR

23. únor 2022
První ročník konference o regenerativním zemědělství s názvem Živá krajina se uskuteční začátkem března. Podpoří zemědělce v šetrném způsobu hospodaření, otevře odbornou debatu nad možnostmi zlepšování kvality polí, ozdravování půdy a snižování emisí skleníkových plynů ze zemědělství. 

Český rozhlas: Výzkum zaměřený na nakládaní Čechů s potravinami během pandemie

22. únor 2022
Češi se častěji bojí, že nebudou mít dostatek peněz na potraviny. Víc promýšlejí nákupy a v pandemii omezili ryby nebo sladkosti. Ukázal to výzkum českých vědců.

Sciencemag.cz: Bakterie získaly geny pro fotosyntézu horizontálním přenosem

21. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.

E15: Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo

21. únor 2022
Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. Na 14 procent respondentů pěstování ovoce, zeleniny a chov zvířat zvažovalo. Jen 17 procentům respondentů však tyto aktivity pokryly zásadní část spotřeby. O průzkumu, kterého se zúčastnilo 515 dospělých, informovala dnes Akademie věd ČR (AV).

zakrasnejsivimperk.cz: Čeští vědci popsali, jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii

21. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.

Zemedelec.cz: I přes poměrně teplou zimu jsou zatím pěstitelé ovoce na jihu Moravy v klidu

20. únor 2022
I když je letošní zima poměrně teplá a dnes a ve čtvrtek se mají nejvyšší odpolední teploty dostat v teplejších částech jižní Moravy nad deset stupňů, pěstitelé ovoce zatím zůstávají v klidu. 

Český rozhlas: Bioklimatolog Trnka: Lidé už vidí, že dopady změny klimatu jsou citelné. Problém dál předáváme dětem

19. únor 2022
Profesor Miroslav Trnka je vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky. Dá se už říct, co nás čeká za klimatické změny v příští dekádě? 

Ceskebudejovicednes.cz: Jak záhadné bakterie z Labutího jezera zachycují sluneční energii

19. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil. Objev může přinést zásadní posun pro využití fotosyntézy pro mikroorganismy, které sluneční záření neumějí zpracovat.

Nasregion.cz: Česko znovu trápí sucho. Které oblasti jsou na tom nejhůř?

19. únor 2022
Kvůli letošní zimě, která v lednu a v únoru nepřinesla především do nížin příliš mnoho srážek, se do Česka vrací zemědělské sucho, tedy nedostatek vody v půdě do jednoho metru. 

Techfocus.cz: Jak záhadné bakterie z jezera v poušti Gobi zachycují sluneční energii

18. únor 2022
Mezinárodnímu týmu v čele s českými mikrobiology se podařilo popsat unikátní aparát, jimiž zvláštní bakterie z jezera v poušti Gobi zachytávají sluneční světlo. Výzkum naznačil, jak se tento aparát v průběhu miliard let vývoje utvořil.

Newstream.cz: Čeští genetici šlechtí v Saúdské Arábii superodolné plodiny. Využití najdou i u nás

17. únor 2022
Je tam extrémní horko, extrémní sucho a ještě k tomu půda zasolená mořskou vodou. Saúdská Arábie je místem, kde čeští výzkumníci mohou zkoumat plodiny, které ve vyhrocených podmínkách přežijí a ještě dají úrodu. Poznatky se, bohužel, mohou kvůli změně klimatu hodit i u nás.