Média

Blesk.cz: Češi během covidu propadli zahrádkaření: Vlastní jídlo si pěstuje polovina domácností

08. únor 2022
Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. 

E15: Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo

08. únor 2022
Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19.

Týden.cz: Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo, ukázal průzkum

08. únor 2022
Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. .

komoraplus.cz: Během pandemie lidé začali více oceňovat jídlo z místních zdrojů

08. únor 2022
Jak se změnil vztah Čechů k jídlu během pandemie? Více se bojí nedostatku, častěji promýšlejí nákupy a z jídelníčku vyškrtávají ryby, alkohol a sladkosti. Na druhou stranu si ale více váží místních potravin, jejich pěstování a také okolního prostředí. Ukazují to výsledky průzkumu trojice badatelů, který uskutečnili v rámci programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.

Foodnet.cz: Loni vzrostl počet domácností, které si pěstují vlastní jídlo, ukázal průzkum

08. únor 2022
Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. Na 14 procent respondentů pěstování ovoce, zeleniny a chov zvířat zvažovalo. 

iBrno.cz: Brno počítá s rozvojem zahrádkářských lokalit

04. únor 2022
Vytipování nových lokalit pro zahrádky, vytváření komunitních zahrad a osad a zlepšení jejich dostupnosti. To je cílem města Brna a zdejších zahrádkářů. Spolupráci nyní zástupci obou stran stvrdili podpisem memoranda.

Enviweb.cz:Do konce století kvůli suchu výrazně klesne světová produkce lanýžů

31. leden 2022
Do konce tohoto století výrazně klesne celosvětová produkce lanýžů, protože světové oblasti pro jejich pěstování budou vysychat až o polovinu rychleji než zbytek světa a zároveň budou často zasaženy vlnami veder. 

Ekonews.cz: Průměrná tříčlenná domácnost vyhodí metrák jídla ročně. Za plýtvání může i špatné skladování

25. leden 2022
Plýtvání potravinami je jedním z mnoha problémů, s nimž se lidstvo v současnosti potýká. Podle dřívějších odhadů se v Evropské unii ročně vyhodí asi devadesát milionů tun jídla, přičemž náklady spojené s tím se pohybují okolo 150 miliard eur. Více než polovinu potravinového odpadu přitom vytvářejí domácnosti.

ČT: Plodiny odolné vůči klimatické změně

21. leden 2022
Klimatická změna si žádá odolnější plodiny. Třeba rýži, které nevadí slaná voda. Nebo pšenici a datlovou palmu plodící v těch nejsušších oblastech Afriky. 

iDNES.cz: Dnů, kdy v Česku aspoň v noci mrzlo, hodně ubylo. Zaberou čtvrtinu roku

20. leden 2022
Od roku 1961 ubylo v Česku každou dekádu v průměru 4,7 takzvaně mrazového dne. V šedesátých letech bylo dnů, kdy se minimální denní teplota dostane pod bod mrazu, průměrně 126,5. 

Sciencemag.cz: Rýže, které nevadí slaná voda

18. leden 2022
Domestikace některých divoce rostoucích rostlin, šlechtění kvalitnějších odrůd palmy datlové nebo pěstování rýže, kterou by bylo možné zavlažovat slanou vodou. 

Agromanual.cz: Změna klimatu a zemědělstí

18. leden 2022
V souvislosti se změnami klimatu se bude snižovat primární produkce rostlinného pokryvu a zvyšovat rozklad půdní organické hmoty, což následně sníží mikrobiální půdní aktivitu a vázání (sekvestraci) uhlíku rostlinami, a tak podpoří proces desertifikace (vznik, případně rozšiřování pouští v suchých oblastech). 

Seznamzpravy.cz: Zobrazit sucho všude na světě i na 10 dní dopředu lze v nové české mapě

18. leden 2022
Díky českým klimatologům a platformě Windy vznikla globální mapa sucha, v níž jsou problémy s nedostatkem sucha vidět v kontextu. Data jsou zdarma a v budoucnu budou dostupná i v mobilní aplikaci.