Média

irozhlas.cz: Nejextrémnější stupně sucha zasáhnou téměř třetinu Česka. Ovlivní i zemědělství

26. červenec 2022
Česko v posledním týdnu zasáhla vlna veder – a tropické teploty v kombinaci s minimem srážek začaly znovu prohlubovat sucho. To se podle portálu Intersucho rozšíří ve dvou nejextrémnějších stupních téměř na třetinu území.

Ekolist.cz: Pětina domácího ovoce a zeleniny, kterou Češi snědí, vůbec neprošla trhem, říká Jan Vávra o pěstování na zahrádkách

14. červenec 2022
Jsou privatizací veřejného prostoru, nebo naopak místem, které dokazuje, že je možné fungovat i mimo tržní ekonomiku? Zahrádkářské osady jsou v českých městech od 19. století. S rostoucí výstavbou jejich množství ale ubývá. 

Obnovitelně.cz: Česko přišlo o 2 tisíce zahrádkářských osad. Zahrady přitom pomáhají čelit změně klimatu

08. červenec 2022
Jen v letech 2009 až 2019 zaniklo na 2 tisíce zahrádkářských osad, což představuje zhruba 3,5 tisíc hektarů zemědělské půdy. 

Vesmír: Umožní editace genomů nasytit lidstvo?

07. červenec 2022
Od objevu zákonů dědičnosti augustiniánským mnichem Gregorem Johannem Mendelem roku 1866 učinila genetika velký pokrok. Pochopili jsme fungování dědičnosti na molekulární úrovni a genomy dnes umíme nejen číst, ale také přepisovat…

Finmag.cz: Zadarmo „jitrnice“ nevypěstujete. Jak moc se (ne)vyplatí zahrádkaření

24. červen 2022
Rostoucí ceny potravin nutí lidi k zamyšlení, zda se nepustit do vlastní produkce zeleniny a ovoce. Úvahám o samozásobitelství „nahrávají“ také komplikace s přerušením dlouhých logistických řetězců či válečný konflikt na Ukrajině. 

Agromanual.cz: Navrátí regenerativní zemědělství život do půdy?

23. červen 2022
Zemědělcům hrozí v důsledku eroze, chemického znečištění půd, desertifikace nebo narůstající extremity počasí ztráty na výnosech pěstovaných plodin, čemuž mohou zabránit šetrnějšími metodami hospodaření. 

Čro PLUS: Znalost DNA pomáhá při šlechtění rostlin

09. červen 2022
Díky znalosti DNA poznají šlechtitelé už ze semínka, jaké vlastnosti bude rostlina bude mít. Tím se šlechtění velmi urychluje.     

Hospodářské noviny: Sucho je zpět. Půda vysychá v Česku i zbytku Evropy, potraviny kvůli tomu mohou zdražit

01. červen 2022
Pokud dostatečně prší, vyhání farmář Daniel Pitek svoje krávy a ovce na stráně v údolí pod Milešovkou brzy na jaře. Letos ale dlouho váhal. „Je zase sucho, tráva roste velmi pomalu, a tak jsem je krmil až do minulého týdne senem z loňska. 

Věda a výzkum: Genetickým úpravám plodin v EU se blýská na lepší časy

24. květen 2022
Přísná regulace používání nových technologií úpravy genetického kódu v zemědělství patří k nejkritizovanějším legislativním opatřením EU ze strany vědecké obce. Nově však Evropská komise vyhlásila k tématu veřejnou konzultaci. Je to signál, že Brusel je ochoten o tématu znovu začít jednat.

Jaké jsou nejnovější poznatky o mikrobiomu? To v pořadu Meteor vysvětlila prof. Helena Tlaskalová - Hogenová

10. květen 2022
Střevní mikrobiom z velké míry řídí naše zdraví. Spousta bakterií nám pomáhá trávit jídlo a vylučuje látky důležité pro naše tělo. Jsou v něm ale i bakterie, které bychom z pohledu člověka mohli označit za zlé. Důležitá je rovnováha.

Rtvj.cz: Lidé v Evropské unii mohou konzumovat nové druhy mikrořas zásluhou českých vědců

09. březen 2022
Ministerstvo zemědělství ČR po několikaměsíčním řízení se všemi členskými zeměmi EU rozhodlo, že další vybrané druhy mikrořasy Chlorella je možné konzumovat bez zdlouhavé registrace. Toto rozhodnutí platí pro celé území Evropské unie. Ministerstvo vycházelo z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Český rozhlas: Klimatická změna a válka na Ukrajině mají stejné kořeny, říká ukrajinská zástupkyně u IPCC

07. březen 2022
Klimatická změna nás ohrožuje čím dál víc a státy nedělají dost pro to, aby se na sílící dopady připravily, varuje nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu OSN (IPCC), která vyšla tento týden ve stínu ruské invaze na Ukrajinu. Konflikt ovlivnil i přípravu dokumentu, který schvalují zástupci 195 zemí světa. Ukrajinská delegace kvůli válce přerušila účast a ruský zástupce se za zavřenými dveřmi omluvil za ruskou agresi.

Časopis CzechIndustry: Zelený jídelníček: díky českým vědcům míří další druhy mikrořas na trh N1

06. březen 2022
Mikrořasy jsou nadějí pro budoucnost, perspektivu mají v průmyslu, medicíně a kvalitní stravě. Tu je možné nově obohatit o další druhy mikrořasy Chlorella. K jejich konzumaci dalo zelenou Ministerstvo zemědělství ČR po konzultaci se všemi zeměmi Evropské unie. Úřady vycházely z výsledků mnohaletých výzkumů Mikrobiologického ústavu AV ČR.