Média

Paradox dnešní doby: Jídlo je drahé, přesto končí v popelnici

18. květen 2023
Domácnosti si stěžují na drahé potraviny. V odpadu ale končí pečivo, ovoce nebo mléčné výrobky za miliardy korun.

Pole spálená glyfosátem. Není jiná možnost, brání se zemědělci

15. květen 2023
Plošné chemické postřiky používali zemědělci v uplynulých dnech, aby připravili pole na zasetí. Podle odborníků to ale ohrožuje jak biodiverzitu, tak vodní zdroje. Zemědělci se brání, že jim legislativa nedává jinou možnost.

Výzkumníci z NCK BIOCIRTECH vymysleli nové způsoby likvidace odpadu, účinnou kosmetiku i nová probiotika pro psy

12. květen 2023
Čtyřiadvacet ověřených technologií, dvaatřicet funkčních vzorků a devět užitných vzorů. To je jen část výsledků velmi úspěšného čtyřletého snažení českých výzkumníků, kteří se sdružili v Národním centru kompetence s názvem BIOCIRTECH.

Dopady klimatických změn jsou dramatické. Středoevropští vědci pracují na systému včasného varování před těmi nejhoršími

02. květen 2023
Střední Evropa má být do budoucna schopna rychleji a lépe reagovat na negativní dopady klimatické změny, mezi které patří třeba vlny veder, sucho a zvýšené riziko lesních požárů. Vědci z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe proto začali pracovat společně s kolegy z dalších evropských institucí na projektu s názvem Clim4Cast. Vytvoří nástroje včasného varování, které budou účinné a funkční pro středoevropský region.

Změna klimatu je již realitou

03. duben 2023
Vyšší teploty, větší výpar, delší vegetační období. To jsou faktory, se kterými se nejen zemědělci musí ve své praxi stále více vyrovnávat a reagovat na ně novými postupy.

AgroRisk: Riziko poničení vykvetlých ovocných stromů mrazy je poměrně velké

28. březen 2023
Riziko, že úrodu ovocných stromů, které už stihly vykvést, poničí mrazy, je poměrně velké. Vyplývá to jak z předpovědi počasí, tak z webu AgroRisk, který je podpůrným projektem pro zemědělce a na mapě zobrazuje míru různých rizik včetně mrazů.

Plýtvání jídlem: více než miliarda tun potravin se každý rok vyhodí

30. leden 2023
Podle Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) se každý rok na světě vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je asi 1,3 miliardy tun. 

ČT24: Vliv ochlazení na rostliny

27. leden 2023
Mohou mrazy, které přišly po poměrně teplém počasí poškodit rosltiny? O tom mluvil ve vysílání ČT 24 Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. 

Jídla je dost, svět přesto hladoví. Změnit to mohou sklady či genetika

26. leden 2023
Osm miliard. Koncem loňského roku dosáhl počet obyvatel planety dalšího významného milníku. V roce 2050 už s námi bude osud Země sdílet téměř deset miliard souputníků. 

Věda do praxe: Chlorella a její nezelené kmeny

23. leden 2023
Novou řasu, žlutou chlorellu s vysokým obsahem luteinu (0,5 %), se podařilo vyšlechtit vědcům v Mikrobiologickém ústavu AV ČR – Centru Algatech v Třeboni. Využití najde například i v populárních doplňcích stravy. Pro zájemce z řad pěstitelů mikrořas je nyní k dispozici i její biotechnologický kmen.

Intersucho: Půda je nasycená, prognóza pro jaro kvůli absenci sněhu dobrá není

20. leden 2023
Teplé lednové počasí, které rozpustilo i na horách veškerý sníh napadaný v prosinci, a deště posledních dnů zapříčinily, že v celé republice je v půdě do jednoho metru obvyklé či vyšší množství vody, než je pro toto období obvyklé. 

Miroslav Trnka: Čeká nás rozkolísaná budoucnost

19. leden 2023
S koordinátorem týmu Intersucho Mirkem Trnkou hovořili v redakci časopise STATISTIKA&MY nejen o tom, jak se sucho měří, ale také o tom, jak se zjištěné údaje využívají a na co se máme připravit v souvislosti s vodou v krajině.

Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka

03. leden 2023
Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.