Aktuality

Vystoupení Jana Šafáře na Science Point Veletrhu vědy sklidilo úspěch

12. červen 2025
Přednáška „Jsme připraveni získávat plodiny nové generace genetickými modifikacemi?“, která se uskutečnila 6. června 2025na Veletrhu vědy v Praze, zaznamenala velký úspěch a přilákala početné publikum.

Odpadní vody a veřejné zdraví: odborníci představili moderní technologie a nové možnosti monitoringu

10. červen 2025
Využití monitoringu odpadních vod jako nástroje včasného varování před šířením infekčních onemocnění bylo hlavním tématem odborného semináře Odpadní vody a veřejné zdraví — moderní přístupy a technologie, který se uskutečnil v úterý 3. června 2025 v Praze.

Festival Země na talíři se v Olomouci vydařil

09. červen 2025
V olomoucké Pevnosti poznání jsme 3. června 2025 uspořádali inspirativní den věnovaný tématu semínek, udržitelného zemědělství a potravinové odolnosti.

Vědci se snaží vymyslet alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene

05. červen 2025
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se snaží vymyslet alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene, aby i v době klimatické změny a měnících se podmínek zůstala zachovaná kvalita zrna.

Blízcí příbuzní prvních eukaryot využívají světlo jinak, než se doposud myslelo

03. červen 2025
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí jsou i vědci z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni, popsal nový typ mechanismu zachycování světelné energie u málo probádané skupiny mořských mikroorganismů, archeí.

Semínka jako cesta k proměně, zachování tradic i udržitelnosti: Festival Země na talíři míří do Olomouce

02. červen 2025
Festival Země na talíři se v Olomouci zaměří na téma produkce a spotřeby potravin. Hlavním motivem letošního ročníku budou semínka a ⁠ jejich význam pro udržitelné zemědělství i odolnost potravinového systému.

Klimatická změna ohrožuje potravinovou bezpečnost, shodují se experti

30. květen 2025
Klimatická změna zásadně proměňuje podmínky pro zemědělskou produkci v Česku a globálně bude mít vliv na potravinovou bezpečnost.

Odpadní vody a veřejné zdraví – odborný seminář

29. květen 2025
Zveme vás na odborný seminář zaměřený na moderní přístupy k ochraně veřejného zdraví a vodního hospodářství. Pro hygieniky, vodohospodáře, úředníky i odbornou veřejnost.

Od pěstování zeleniny po rituály u ohně. O eko-bio-ezo subkultuře se socioložkou Martou Kolářovou

28. květen 2025
Přesvědčení, ve kterém se snoubí alternativní spiritualita a environmentalismus, se v české společnosti šíří a stává se součástí mainstreamu.

Expertka: Krajina trpí zeleným suchem, bez srážek to bude problém pro zemědělce

27. květen 2025
V některých regionech se už nyní objevují první známky takzvaného zeleného sucha. Jde o stav, kdy je vegetace na pohled zelená, ale v půdě chybí dostatek vláhy.

Nenechte si ujít přednášku Jana Šafáře na Veletrhu vědy

23. květen 2025
Slova jako „GMO“ či „genetická modifikace“ v lidech často vyvolávají obavy. Přitom jde o technologie, které mohou hrát klíčovou roli v naší budoucnosti, a to v době, kdy čelíme klimatické změně, rostoucí populaci a tlaku na udržitelnost.

Právo: Na změny klimatu si zvykáme, ale důsledky neřešíme

22. květen 2025
V příštích dekádách zřejmě Česko čekají extrémně teplá léta, doprovázená intenzivnějšími povodněmi, a mírné zimy. Smrkové lesy postupně ustupují listnáčům, potřeba ale bude systematičtější příprava na změnu klimatu.

Magazín Experiment: Je bezpečné jíst ryby z českých řek?

21. květen 2025
V některých českých řekách jsou podle odborníků ryby kontaminované a lidé by je neměli vůbec jíst.