Aktuality
Vědec: Letošní sucho by se dalo označit za bleskové
Letošní sucho by se dalo označit za bleskové. Takové sucho je charakteristické rychlým nástupem a mimořádně rychlým zvýšením intenzity. ČTK to řekl Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, za jednoznačného viníka sucha označil klimatickou změnu.

Pro kvalitnější pole je podle odborníků z Domanínku nutné používat meziplodiny
Pro zlepšení kvality zemědělské půdy jsou klíčové meziplodiny. Ideálně by měly růst spolu s hlavní plodinou, případně se vysévat hned po sklizni. Zařadit je do hospodaření je ale drahé i jinak náročné a výsledky nejsou patrné hned.

Geneticky modifikované plodiny: Jak velkou cestu ušel člověk?
To, co odstartovalo 9500 let př. n. l. na prvních improvizovaných „polích“, dnes probíhá také za zdmi moderních laboratořích genetiky. Plány na efektivnější a odolnější plodiny vůči škůdcům nebo vodním živlům jsou totiž klíčem k další obživě lidstva. Jak si tedy stojíme?.

Talentovaní mladí přírodovědci strávili jeden prázdninový den v olomoucké laboratoři ÚEB
Na dvě desítky dětí z Pevnosti poznání strávily jeden prázdninový den v naší laboratoři. Mohly se tak lépe seznámit s prací vědců, prohlédnout si pracoviště a špičkové přístroje.

Festival Země na talíři: Olomoucká akce ukáže, jak důležitou roli hrají potraviny ve vztazích mezi lidmi
Jídlo nejen jako nezbytná premisa pro život člověka, ale také jako možný prostředek v komunikaci mezi lidmi. To je téma letošního festivalu Země na talíři, jehož už osmý ročník se uskuteční v Olomouci 19. 7. 2023 v Pevnosti poznání Univerzity Palackého.

HN: Zakazovat si úpravy DNA rostlin je evoluční sebevražda
Změny genomu rostlin mají v Evropě stále ještě stopku. Zjednodušení jejich legalizace a uvedení do praxe jsou ale nevyhnutelné, tvrdí expert na molekulární biologii z Biofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Roman Hobza. V rozhovoru vysvětluje, proč je důležité přizpůsobovat se měnícím se životním podmínkám všemi prostředky, které máme k dispozici.

Naše nová publikace Potraviny od pravěku po současnost – a chutnalo by nám?
Nová publikace autorů Martiny Dlaskové, Františka Kaštánka a Olgy Šolcové se snaží nastínit vývoj potravin od pravěku až po současnost, přičemž nabízí zamyšlení, jakým způsobem se budou potraviny vyvíjet v následujících dekádách.