Aktuality


Vědec: Letošní sucho by se dalo označit za bleskové

25. červenec 2023

Letošní sucho by se dalo označit za bleskové. Takové sucho je charakteristické rychlým nástupem a mimořádně rychlým zvýšením intenzity. ČTK to řekl Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd, za jednoznačného viníka sucha označil klimatickou změnu.

 
 


Pro kvalitnější pole je podle odborníků z Domanínku nutné používat meziplodiny

24. červenec 2023

Pro zlepšení kvality zemědělské půdy jsou klíčové meziplodiny. Ideálně by měly růst spolu s hlavní plodinou, případně se vysévat hned po sklizni. Zařadit je do hospodaření je ale drahé i jinak náročné a výsledky nejsou patrné hned. 

Geneticky modifikované plodiny: Jak velkou cestu ušel člověk?

21. červenec 2023

To, co odstartovalo 9500 let př. n. l. na prvních improvizovaných „polích“, dnes probíhá také za zdmi moderních laboratořích genetiky. Plány na efektivnější a odolnější plodiny vůči škůdcům nebo vodním živlům jsou totiž klíčem k další obživě lidstva. Jak si tedy stojíme?.

Talentovaní mladí přírodovědci strávili jeden prázdninový den v olomoucké laboratoři ÚEB

18. červenec 2023

Na dvě desítky dětí z Pevnosti poznání strávily jeden prázdninový den v naší laboratoři. Mohly se tak lépe seznámit s prací vědců, prohlédnout si pracoviště a špičkové přístroje. 

Festival Země na talíři: Olomoucká akce ukáže, jak důležitou roli hrají potraviny ve vztazích mezi lidmi

13. červenec 2023

Jídlo nejen jako nezbytná premisa pro život člověka, ale také jako možný prostředek v komunikaci mezi lidmi. To je téma letošního festivalu Země na talíři, jehož už osmý ročník se uskuteční v Olomouci 19. 7. 2023 v Pevnosti poznání Univerzity Palackého. 

HN: Zakazovat si úpravy DNA rostlin je evoluční sebevražda

12. červenec 2023

Změny genomu rostlin mají v Evropě stále ještě stopku. Zjednodušení jejich legalizace a uvedení do praxe jsou ale nevyhnutelné, tvrdí expert na molekulární biologii z Biofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Roman Hobza. V rozhovoru vysvětluje, proč je důležité přizpůsobovat se měnícím se životním podmínkám všemi prostředky, které máme k dispozici.

Naše nová publikace Potraviny od pravěku po současnost – a chutnalo by nám?

10. červenec 2023

Nová publikace autorů Martiny Dlaskové, Františka Kaštánka a Olgy Šolcové se snaží nastínit vývoj potravin od pravěku až po současnost, přičemž nabízí zamyšlení, jakým způsobem se budou potraviny vyvíjet v následujících dekádách. 

1 2 3 4 5 6 20 39 58 77