Aktuality

Od přednášek k analýzám papáji, květin nebo kukuřice. Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum má za sebou nesmírně úspěšný rok

12. březen 2018
První Aplikační laboratoř Akademie věd ČR (AV ČR), která propojuje české vědce se šlechtiteli a zemědělskou sférou slaví rok od svého vzniku. O služby unikátního zařízení, které provozuje Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, v. v. i. a které je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, je obrovský zájem. Laboratoř vznikla a působí díky podpoře projektu Akademie věd ČR Strategie AV21.

Přednáška Genetika a budoucnost výživy lidstva

05. březen 2018
Prof. Jaroslav Doležel bude 20. března od 17. hodin přednášet v olomoucké Vědecké knihovně na téma Genetika a budoucnost výživy lidstva. Světová populace roste a vědci stojí před zásadní otázkou, jak zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety. Aby lidstvo v budoucnu nehladovělo, musí se výnosy postupně zvýšit na dvojnásobek dnešního stavu. Dosažení tohoto cíle je však ztěžováno úbytkem zemědělské půdy a měnícím se klimatem.  

ČT24: 40 let od letu Vladimíra Remka do vesmíru

04. březen 2018
2. března 2018  jsme si připomněli 40 let od startu prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka. Při svém pobytu ve vesmíru zkoumal i řasy. Tehdejší experiment popisuje ve vysílání ČT24   prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR (18:14 min.).Záznam si můžete pustit ZDE.

Olomouckou laboratoř ÚEB navštívili animátoři z Pevnosti poznání

09. únor 2018
V interaktivním muzeu vědy  Pevnosti poznání chystáme  22. 3. 2018 slavnostní otevření instalace přibližující výzkum olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky. Animátoři z Pevnosti poznání přijeli na naše pracoviště proto, aby načerpali inspiraci a vymysleli, jak dětským návštěvníkům přiblížit co nejzajímavěji naši práci.

Plýtvání potravinami - tisková zpráva

22. leden 2018
Náš výzkumný program Potraviny pro budoucnost řeší nejen to, jak zvýšit produkci potravin, jejich efektivitu a kvalitu. Neméně důležité je podle nás snížit plýtvání potravinami. Sociologický ústav AV ČR v dotazníkovém šetření zjistil zajímajé informace.   

V Třeboni se mluvilo o mikrořasách

22. prosinec 2017
V třeboňském centru řasových biotechnologií Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR se 23. listopadu uskutečnil odborný seminář Mikrořasy jako buněčná továrna - Biorafinace. Využití cenných látek z řasové (potažmo jakékoliv) biomasy a následné zužitkování zbytků (energetické, krmivářské) je základním principem tzv. biorafinačního principu. Na řasovou buňku se pak pohlíží jako na rafinérii, která produkuje různé látky - pigmenty, mastné kyseliny, bílkoviny, sekundární metabolity.

Odborníci diskutovali už podruhé o problematice bezlepkové diety

11. prosinec 2017
Setkání "Kulatý stůl - bezlepková dieta" se konalo 23. listopadu v budově Akademie věd ČR. Sešli se na něm lékaři, specialisté, zástupci ministerstev a pacientských organizací.

Evropská konference o řasových biotechnologiích řešila i problematiku potravin

08. prosinec 2017
Zástupci výzkumných institucí, univerzit i komerčních firem se sešli na konferenci AlgaEurope 2017 v Berlíně, kterou pořádá European Algae Biomass Association ve spolupráci s Evropskou komisí. Co nového se odehrává ve světě řasových biotechnologií?

Zveme vás na seminář Zdravé potraviny

01. prosinec 2017
Přinášíme program semináře Zdravé potraviny. Přijďte se 7. prosince dozvědět, které potraviny prospívají a které naopak škodí zdraví do budovy AV ČR. Seminář je otevřený široké veřejnosti. Pozvánka s programem ZDE

Odborníci budou v Praze mluvit o zdravých potravinách

28. listopad 2017
O tom, co jsou to zdravé potraviny, kterých látek v nich obsažených se máme obávat a které naopak prospívají našemu zdraví, se bude diskutovat 7. prosince v Akademii věd ČR. Seminář je určený všem, kdo se zajímají o kvalitu potravin. Pořádá ho výzkumný program Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“.

Odborníci se v Praze zúčastnili kurzu anaerobní mikrobiologie

21. listopad 2017
Vzhledem ke stále významnějším objevům při studiu střevního mikrobiomu jsme 16. listopadu připravili „Kurz anaerobní mikrobiologie a její aplikace“, který byl součástí výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. 

Dny otevřených dveří přilákaly do olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky davy návštěvníků

15. listopad 2017
Velký zájem byl letos o prohlídku laboratoře Ústavu experimentální botaniky v Olomouci. V rámci Týdne vědy a techniky navštívilo Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin na 250 zájemců.

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost se představil v Praze

14. listopad 2017
Budova Akademie věd ČR patřila 6. listopadu debatám o potravinách, jejich šlechtění, kvalitě a vlivu na zdraví člověka. Týden vědy a techniky totiž letos zahájil výzkumný program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost. Návštěvníci si mohli vybrat z deseti přednášek špičkových českých odborníků, připravena byla i panelová diskuze, kterou se všemi řešiteli programu vedl novinář Daniel Stach z České televize.  Bohatý program zahrnoval interaktivní stanoviště zúčastněných ústavů, či ochutnávky netypických potravin z hmyzu a mikrořas. Zájem byl velký, jen na přednášky a diskuzi dorazilo na tisíc návštěvníků.