Aktuality

Mladí vědci z celé Evropy se v Třeboni sešli na kurzu „Průmyslové produkce mikrořas“

31. květen 2018
V centru řasových biotechnologií Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni probíhá v těchto dnech evropský kurz pro začínající vědce s názvem Průmyslová produkce mikrořas – od teorie k praxi, od masové kultivace k produktu. 

Český rozhlas: Budoucnost patří jedlým obalům

24. květen 2018
Rozhlasový pořad Meteor se tentokrát zaměřil na obaly. Oceány plné plastových sáčků a mořští živočichové otrávení mikroplasty, to je velmi nepříjemný vedlejší a původně nepředpokládaný produkt naší doby plastové. 

Časopis Živa ocenil olomoucký tým vědců z Ústavu experimentální botaniky

14. květen 2018
Ve středu 9. května byly vyhlášeny ceny časopisu Živa za nejlepší články roku 2017. Jednu z cen získal seriál Nové poznatky v genetice rostlin, jehož autory jsou vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, v. v. i., která je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

O kultivacích mikrořas se mluvilo v Rakousku

01. květen 2018
V univerzitním a výzkumném centru v rakouském Tullnu proběhla na konci dubna networkingová aktivita německy hovořících zemí – Německa, Rakouska a Švýcarska “Netzwerk Algen”, zaměřená tentokrát na různé systémy kultivací mikrořas. Organizátorem tohoto mezinárodního setkání byla vídeňská zemědělská univerzita BOKU a rakouské Spolkové ministerstvo dopravy, inovací a technologie.

Náš výzkumný program měl i letos vlastní sekci na AFO

27. duben 2018
Filmovou projekci, vyhlášení ceny i přednášku nabídla naše sekce Potraviny pro budoucnost návštěvníkům letošního mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů AFO, který se v Olomouci konal od 24. do 29. dubna 2018.  

Seminář Potravinová nesnášenlivost a její zdravotní důsledky přilákal mnoho zájemců

23. duben 2018
Lepek, bezlepková dieta, potravinové alergie a vliv střevních bakterií na zdraví byly hlavními tématy semináře, který pro veřejnost připravili 23. dubna 2018 odborníci z Mikrobiologického ústavu (MBÚ) Akademie věd ČR (AV ČR) v rámci výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21.  

Přednáška "Máme se bát éček?" vzbudila zájem veřejnosti

13. duben 2018
O éčkách se mluvilo 11. dubna v Praze. V knihovně A. Švehly přednášela dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů AV ČR.  

Workshop Správné krájení a kostění

05. duben 2018
Naučit se hospodařit efektivněji s potravinami byl hlavní cíl workshopu, který 5. 4. 2018 uspořádal  Sociologický ústav ve spolupráci s iniciativou Zachraň jídlo. 

Nová expozice Ústavu experimentální botaniky v Pevnosti poznání odhaluje kód života

23. březen 2018
Hledání kódu života. Tak se jmenuje nová část expozice v Pevnosti poznání, kterou připravilo ve spolupráci s interaktivním muzeem vědy olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie vědy ČR. 

Seminář Šlechtění ovocných stromů

14. březen 2018
V olomoucké Aplikační laboratoři pro zemědělský výzkum se 14. března konal seminář zaměřený na šlechtění ovocných stromů. Přednášeli odborníci z Výzkumného ústavu šlechtitelského a ovocnářského z Holovous. Semináře, který měl velmi pozitivní ohlas, se zúčastnili vědci z Ústavu experimentální botaniky.

Od přednášek k analýzám papáji, květin nebo kukuřice. Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum má za sebou nesmírně úspěšný rok

12. březen 2018
První Aplikační laboratoř Akademie věd ČR (AV ČR), která propojuje české vědce se šlechtiteli a zemědělskou sférou slaví rok od svého vzniku. O služby unikátního zařízení, které provozuje Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) AV ČR, v. v. i. a které je součástí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, je obrovský zájem. Laboratoř vznikla a působí díky podpoře projektu Akademie věd ČR Strategie AV21.

Přednáška Genetika a budoucnost výživy lidstva

05. březen 2018
Prof. Jaroslav Doležel bude 20. března od 17. hodin přednášet v olomoucké Vědecké knihovně na téma Genetika a budoucnost výživy lidstva. Světová populace roste a vědci stojí před zásadní otázkou, jak zajistit dostatek potravin pro všechny obyvatele planety. Aby lidstvo v budoucnu nehladovělo, musí se výnosy postupně zvýšit na dvojnásobek dnešního stavu. Dosažení tohoto cíle je však ztěžováno úbytkem zemědělské půdy a měnícím se klimatem.  

ČT24: 40 let od letu Vladimíra Remka do vesmíru

04. březen 2018
2. března 2018  jsme si připomněli 40 let od startu prvního českého kosmonauta Vladimíra Remka. Při svém pobytu ve vesmíru zkoumal i řasy. Tehdejší experiment popisuje ve vysílání ČT24   prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR (18:14 min.).Záznam si můžete pustit ZDE.