Aktuality

Český rozhlas: Miliardové investice, méně řepky a žádné dotace na plochu. Bioklimatolog radí, jak bojovat se suchem

17. květen 2021
Extrémní sucho postihuje až třetinu území Česka. Přestože suché počasí vystřídaly deštivé dny, zemědělci už počítají se slabší úrodou. Hostem pořadu Interview Plus byl profesor Zdeněk Žalud z projektu Intersucho.    

Aleš Pečinka z ÚEB mluvil ve vysílání Studia 6 ČT o budoucnosti geneticky modifikovaných plodin

04. květen 2021
Studie publikovaná Evropskou komisí k novým technikám editace genomu může znamenat průlom v přístupu ke geneticky modifikovaným plodinám. Její závěry budou nyní posuzovat legislativní a politické skupiny na úrovni Evropské unie a na konci této cesty by mohla být směrnice benevolentnější k vědeckým názorům na GM plodiny. 

Studie může změnit pohled na cílené úpravy genomu rostlin

04. květen 2021
Evropská komise publikovala průlomovou studii k novým technikám editace genomu (NGT). Mimo jiné se v ní uvádí, že využívání nových technik mutageneze a cisgenoze u rostlin v rámci NGT je stejně bezpečné jako tradiční techniky šlechtění, a proto je vhodné stávající evropskou legislativu přizpůsobit nejnovějším vědeckým poznatkům a technologickému pokroku.

Akademie věd ČR: Zelená pro genetické úpravy plodin? Vědci by kritikou pravidel mohli vyvolat změnu

03. květen 2021
Genetické modifikace organismů jsou kontroverzní téma. Na jedné straně vědecký pokrok a ekonomické výhody, z nichž mohou těžit všichni lidé na planetě, na straně druhé obavy, zda zasahování do genomu není proti přírodě. 

Záznam semináře Viry kolem nás a v nás

15. duben 2021
Pokud se zajímate o problematiku virů, a to od virů napadajících člověka, až po viry způsobující choroby zvířat a rostlin, podívejte se na záznam semináře Viry kolem nás a v nás. Přední čeští vědci vám vněm objasnili také to, jak je to s očkováním proti koronaviru, jak můžeme posílit svou imunitu a  jak se změnil vztah Čechů k jídlu v době pandemie. 

Český rozhlas: Zemědělcům pomáhá nový web, který spustila Akademie věd. Sleduje rizika, jako počasí nebo škůdce

15. duben 2021
Badatelé z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR založili už weby mapující sucho, riziko přírodních požárů i klimatickou změnu v Česku. Nyní přidali do rodiny portálů další, zaměřený na zemědělce. 

Seminář Viry kolem nás a v nás představí viry v širších souvislostech

08. duben 2021
Aktuálnímu tématu s celospolečenským dopadem se věnuje seminář Viry kolem nás a v nás, který pořádá 14. dubna 2021 výzkumný program Akademie věd ČR (AV ČR) Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. 

Prof. Jaroslav Doležel mluvil v České televizi o rozluštění genomu pšenice

24. březen 2021
Vědcům se po čtyřech letech bádání podařilo rozluštit genetickou informaci třetí nejdůležitější evropské obiloviny, žita. Mezinárodní výzkumný tým pod vedením německého Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research získal přesnou referenční sekvenci jeho genomu. 

Olomoučtí vědci se podíleli na rozluštění dědičného kódu žita

22. březen 2021
Vědcům se po čtyřech letech bádání podařilo rozluštit genetickou informaci třetí nejdůležitější evropské obiloviny, žita. Mezinárodní výzkumný tým pod vedením německého Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research získal přesnou referenční sekvenci jeho genomu. 

Prof. Prášil přednášel pro Učenou společnost ČR

17. březen 2021
Prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR přednášel 16. března pro Učenou společnost ČR. Tématem jeho zajímavé přednášky bylo pěstování  a využití řas a sinic. 

Nový portál Agrorisk pomůže zemědělcům předvídat pěstební rizika

15. březen 2021
Zemědělcům v Česku pomůže nový portál AgroRisk.cz. Portál informuje o rizicích pro hlavní pěstované plodiny, jako jsou například pšenice, řepka nebo ječmen. Na jeho vzniku se podílel především Ústav výzkumu globální změny, ve spolupráci s dalšími ústavy a Mendelovou univerzitou. Projekt podpořil náš výzkumý program a jeho partnerem se stala Agrární komora ČR.

Vyzkoušejte s dětmi pokusy ze série Chemii v kuchyni

04. březen 2021
Možná je právě teď v době lockdownu chvíle, vyzkoušet si doma s dětmi zajímavé pokusy,  které v rámci našeho programu Potraviny pro budoucnost připravili kolegové z Ústavu chemických procesů. 

O řasách v regionálním vysílání Českého rozhlasu

22. únor 2021
Českobudějovické studio Českého rozhlasu si pozvalo do pořadu Dopolední host dr. Richarda Lhotského, z našeho projektu Potraviny pro budoucnost.