Aktuality

Podílíme se na výstavě v Akademii věd, která představí rostliny budoucnosti

04. únor 2019
V Galerii Věda a umění Akademie věd ČR se od 8. února do 12. dubna 2019 koná nová výstava představující úsilí vědců o zajištění dostatku potravin Nature – Future: Rostliny budoucnosti.   

Hospodářské noviny: Genová úprava rostlin zažívá boom: Vědci vyvíjí sladší jahody či buráky, na které lidé nebudou alergičtí. V EU je ale brzdí přísná pravidla

03. únor 2019
Pro někoho nudná a mdlá chuť rajských jablíček dostane nový říz. Brazilští vědci začátkem roku oznámili, že upravují rajčata tak, aby vytvářela pálivou látku kapsaicin. 

Akce Strategie AV21 nabídla ucelený pohled na střevní mikrobiotu

11. leden 2019
Seminář „Gut – Brain Axis. Vliv mikrobioty na duševní zdraví“ přinesl komplexní pohled na střevní mikrobiotu Ústav  živočišné fyziologie a genetiky připravil v rámci programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 koncem loňského roku zajímavý seminář, zaměřený na nejnovější poznatky týkající se interakcí  se mikrobioty. Jeho součástí byl i praktický workshop.   

Video medailonek AV ČR představuje prof. Jaroslava Doležela

10. leden 2019
O prof. Jaroslavu Doleželovi bylo v loňském roce hodně slyšet. Jeho tým se podílel na rozluštění genomu jedné z nejvýznamnějších plodin, pšenice a koncem roku pan profesor obdržel Českou hlavu, nejvýznamnější tuzemské vyznamenání pro vědce. Pokud se chcete o prof. Doleželovi dozvědět více, pusťte si medailonek, který vznikl v AV ČR.

Brněnská konference o GMO vzbudila velký zájem

08. leden 2019
V brněnském refektáři Augustiniánského kláštera, který je dnes provozován jako součást Mendelova muzea, se koncem listopadu konala konference „Genetické modifikace (GMO) – hrozba nebo příležitost“. Součástí této akce byl i křest filmu ze série Nezkreslená věda věnující se GMO.  

Olomoučtí vědci žádají politiky o změnu legislativy u geneticky upravených rostlin

03. leden 2019
Vědci Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) vyzvali premiéra Andreje Babiše a další politiky, aby se se zasadili o změnu evropské legislativy týkající se geneticky upravených rostlin v souladu s aktuálním vývojem vědeckého poznání. Reagují tak na rozhodnutí Evropského soudního dvora, podle nějž organismy získané moderními metodami pro cílenou editaci genomu, jako je například CRISPR, podléhají stejně přísné regulaci jako geneticky modifikované organismy.                      

Novou vědeckou radu Grantové agentury ČR vede genetik Jaroslav Doležel

02. leden 2019
Vědeckou radu GA ČR povede prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky. Rada byla kompletně obměněna na návrh vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Prof. Jaroslav Doležel ve funkci nahradil prof. Zdenka Bittnara z Českého vysokého učení technického (ČVUT) 

Prof. Helena Tlaskalová- Hogenová obdržela od rektora Univerzity Karlovy zlatou medaili

14. prosinec 2018
Rektor Univerzity Karlovy  prof. Tomáš Zima předal  zlatou pamětní medaili prof. Heleně Tlaskalové-Hogenové. Gratulujeme! Více na webových stránkách pana rektora.

Seminář o lepku byl úspěšný, psalo se o něm i na stránkách Akademie věd ČR

13. prosinec 2018
Je bezlepková dieta vhodná pouze pro jedince trpící nesnášenlivostí lepku, zejména celiakií, nebo má smysl, aby ji preventivně drželi i zdraví lidé? Jaké jsou nejnovější vědecké poznatky o příčinách vzniku, rozvoje a diagnostice celiakie a jiných onemocnění spojených s intolerancí pšeničných proteinů, např. alergie a neceliakální glutenové pšeničné senzitivity? Jakým způsobem se prokazuje lepek v potravinách? Těmto tématům se věnoval seminář Potravinová intolerance, celiakie a bezlepková dieta, který se konal 3.prosince 2018 v Akademii věd ČR.

Nová publikace Rostliny: lékaři, ale i zabijáci představuje rostliny trochu jinak

12. prosinec 2018
Program Potraviny pro budoucnost  má další zajímavou publikaci "Rostliny: lékaři, ale i zabijáci". Jejími autory jsou Jakub Bumba a Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Brožura, která vychází v edici Strategie AV21 Nakladatelství Academia, pojednává o užívání léčivých rostlin, které lidstvo provázejí od nepaměti. 

Časopis Vesmír: Čtení v knize života

03. prosinec 2018
Přečtení genomu pšenice mezinárodním konsorciem za vydatného přispění olomouckých vědců otevírá cestu k efektivnějšímu šlechtění nových odrůd. Ty mohou pomoci zajistit potravinovou bezpečnost lidstva a přispět k trvalé udržitelnosti zemědělství. 

Český rozhlas: Témata podle Martiny Maškové

02. prosinec 2018
Jedním z hostů rozhlasového pořadu Martiny Maškové byla prof. Helena Tlaskalová-Hogenová z programu potraviny pro budoucnost. Pořad byl současně pozvánkou na seminář v rámci Strategie AV21. K poslechu ZDE.

Třetí ročník olomoucké části festivalu Země na talíři nabídl filmy i názory odborníků

29. listopad 2018
Poslední listopadový týden patřil v Olomouci už potřetí festivalu dokumentárních filmů Země na talíři. Od 27. do 28. listopadu se v Pevnosti poznání mluvilo o některých palčivých problémech související s produkcí potravin. Festival v Olomouci pořádalo nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i., výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Návštěvníci mohli navštívit zajímavé filmy, besedy, workshopy a velký společný kvíz o pěkné ceny.