Aktuality

Přednášky, diskuze a především spokojení návštěvníci - to byl náš Týden vědy a techniky v Praze

20. listopad 2019
Program Potraviny pro budoucnost zahájil letošní Týden vědy a techniky v Akademii věd ČR v Praze. V pondělí 11. 11. 2019 jsme pro vás připravili zajímavé přednášky, panelovou diskuzi a interaktivní stanoviště.

Problematiku genetických modifikací rostlin osvětluje zákonodárcům AVex, na jehož vzniku se podíleli vědci z našeho programu

18. listopad 2019
Nový AVex, tedy odborné a nezávislé stanovisko vědců z Akademie věd ČR má sloužit českým zákonodárcům. Představuje starší i nové metody genetických modifikací a jejich důležitost pro řešení současných a budoucích výzev v zemědělství. Současně nastiňuje možné důsledky odmítání těchto metod pro českou a evropskou ekonomiku.

Na většině našich pracovišť jsme pro vás pořádali Dny otevřených dveří. A zájem byl velký!

17. listopad 2019
Již tradičně se většina pracovišť Akademie věd ČR otevřela v rámci Týdne vědy a techniky veřejnosti. I my jsem pro vás připravili Dny otevřených dveří. 

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR jsme představili program Potraviny pro budoucnost

05. listopad 2019
Akademie věd ČR uspořádala v pondělí 4. listopadu 2019 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR konferenci, na níž představila vybrané aktivity a výzkumné výsledky v rámci Strategie AV 21. 

Olomoucký festival Země na talíři se letos vydařil

31. říjen 2019
Filmový festival dokumentárních filmů o jídle Země na talíři zavítal do Olomouce už počtvrté. A je vidět, že si na Hané získal už své stálé příznivce. Festival, jehož součástí jsou filmové projekce, přednášky, diskuze, praktické workshopy, poradenství i soutěže, chce především upozornit na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení bychom měli hledat už nyní.   

V Akademii věd jsme pořádali mimořádně úspěšný seminář o potravinové nesnášenlivosti

31. říjen 2019
Dne 21. 10. 2019 se v Akademii věd konala akce určená pro laickou i odbornou veřejnost na téma projevy a diagnostika alergických onemocnění s gastrointestinálními symptomy a celiakie. Seminář Klinické a laboratorní projevy potravinové nesnášenlivosti velmi úspěšně navázal na vzdělávací a popularizační akce v rámci projektu Strategie AV21: „Potravinová nesnášenlivost a její zdravotní důsledky“ a „Kulatý stůl – celiakie a bezlepková dieta“.   

Úspěch našich třeboňských kolegů! Získali 2,5 milionu eur na lepší využití sluneční energie

15. říjen 2019
Jak účinněji využívat sluneční energii a zvýšit pohlcování oxidu uhličitého na Zemi? S unikátním projektem PhotoRedesign přišel Josef Komenda z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. 

Festival Země na talíři poradí, jak šetřit životní prostředí a neplýtvat potravinami

15. říjen 2019
Už počtvrté zavítá do Olomouce filmový festival dokumentárních filmů o jídle Země na talíři. Upozorní na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení bychom měli hledat už nyní. Návštěvníci se mohou 22. října od 16 hodin těšit v Pevnosti poznání na projekce, diskuze, poradenství, soutěže i workshopy.

Budeme běžně jíst geneticky upravené plodiny?

08. říjen 2019
O geneticky modifikovaných plodinách mluvil v Meteoru Českého rozhlasu dr. Roman Hobza.   

Partnerem našeho programu se stal Biotrin

08. říjen 2019
Výzkumný program Potraviny pro budoucnost začal spolupracovat se spolkem  pro podporu a rozvoj biotechnologií BIOTRIN, z.s.  Jde o nevládní neziskovou organitaci, kterou založili čeští vědečtí pracovníci.

Aktivně jsme se zapojili do Noci vědců v Olomouci a v Brně

02. říjen 2019
V našem výzkumném programu se snažíme přiblížit vědu veřejnosti. Proto jsme nechyběli ani na letošní Noci vědců.  V Olomouci a v Brně  jsme připravili přednášky i interaktivní stánky a zájem byl velký!  

Olomoucký výzkum pomůže obohatit pšenici o vzácné geny jejích divokých příbuzných

17. září 2019
Vyšlechtit kvalitnější a odolnější odrůdy pšenice bude v budoucnu snazší díky výzkumu jejích planých předchůdců v olomoucké laboratoři Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR), která je součástí Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum (CRH). 

Olomoučtí vědci pomohli rozluštit dědičnou informaci hrachu a popsat jeho vznik z 50 milionů let starého prapředka

02. září 2019
Mezinárodním tým vědců, mezi nimiž byli i odborníci z Olomouce, přečetl po šesti letech dědičnou informaci hrachu setého.  Informuje o tom prestižní vědecký časopis Nature Genetics. Tento objev přispěje ke šlechtění nových odrůd, díky kterým by se mohl hrách v České republice začít opět pěstovat ve větším rozsahu.