Aktuality

Olomouckou laboratoř ÚEB navštívili animátoři z Pevnosti poznání

09. únor 2018
V interaktivním muzeu vědy  Pevnosti poznání chystáme  22. 3. 2018 slavnostní otevření instalace přibližující výzkum olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky. Animátoři z Pevnosti poznání přijeli na naše pracoviště proto, aby načerpali inspiraci a vymysleli, jak dětským návštěvníkům přiblížit co nejzajímavěji naši práci.

Plýtvání potravinami - tisková zpráva

22. leden 2018
Náš výzkumný program Potraviny pro budoucnost řeší nejen to, jak zvýšit produkci potravin, jejich efektivitu a kvalitu. Neméně důležité je podle nás snížit plýtvání potravinami. Sociologický ústav AV ČR v dotazníkovém šetření zjistil zajímajé informace.   

V Třeboni se mluvilo o mikrořasách

22. prosinec 2017
V třeboňském centru řasových biotechnologií Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR se 23. listopadu uskutečnil odborný seminář Mikrořasy jako buněčná továrna - Biorafinace. Využití cenných látek z řasové (potažmo jakékoliv) biomasy a následné zužitkování zbytků (energetické, krmivářské) je základním principem tzv. biorafinačního principu. Na řasovou buňku se pak pohlíží jako na rafinérii, která produkuje různé látky - pigmenty, mastné kyseliny, bílkoviny, sekundární metabolity.

Odborníci diskutovali už podruhé o problematice bezlepkové diety

11. prosinec 2017
Setkání "Kulatý stůl - bezlepková dieta" se konalo 23. listopadu v budově Akademie věd ČR. Sešli se na něm lékaři, specialisté, zástupci ministerstev a pacientských organizací.

Evropská konference o řasových biotechnologiích řešila i problematiku potravin

08. prosinec 2017
Zástupci výzkumných institucí, univerzit i komerčních firem se sešli na konferenci AlgaEurope 2017 v Berlíně, kterou pořádá European Algae Biomass Association ve spolupráci s Evropskou komisí. Co nového se odehrává ve světě řasových biotechnologií?

Zveme vás na seminář Zdravé potraviny

01. prosinec 2017
Přinášíme program semináře Zdravé potraviny. Přijďte se 7. prosince dozvědět, které potraviny prospívají a které naopak škodí zdraví do budovy AV ČR. Seminář je otevřený široké veřejnosti. Pozvánka s programem ZDE

Odborníci budou v Praze mluvit o zdravých potravinách

28. listopad 2017
O tom, co jsou to zdravé potraviny, kterých látek v nich obsažených se máme obávat a které naopak prospívají našemu zdraví, se bude diskutovat 7. prosince v Akademii věd ČR. Seminář je určený všem, kdo se zajímají o kvalitu potravin. Pořádá ho výzkumný program Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“.

Odborníci se v Praze zúčastnili kurzu anaerobní mikrobiologie

21. listopad 2017
Vzhledem ke stále významnějším objevům při studiu střevního mikrobiomu jsme 16. listopadu připravili „Kurz anaerobní mikrobiologie a její aplikace“, který byl součástí výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. 

Dny otevřených dveří přilákaly do olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky davy návštěvníků

15. listopad 2017
Velký zájem byl letos o prohlídku laboratoře Ústavu experimentální botaniky v Olomouci. V rámci Týdne vědy a techniky navštívilo Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin na 250 zájemců.

Výzkumný program Potraviny pro budoucnost se představil v Praze

14. listopad 2017
Budova Akademie věd ČR patřila 6. listopadu debatám o potravinách, jejich šlechtění, kvalitě a vlivu na zdraví člověka. Týden vědy a techniky totiž letos zahájil výzkumný program Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost. Návštěvníci si mohli vybrat z deseti přednášek špičkových českých odborníků, připravena byla i panelová diskuze, kterou se všemi řešiteli programu vedl novinář Daniel Stach z České televize.  Bohatý program zahrnoval interaktivní stanoviště zúčastněných ústavů, či ochutnávky netypických potravin z hmyzu a mikrořas. Zájem byl velký, jen na přednášky a diskuzi dorazilo na tisíc návštěvníků.

Diskuze Potraviny pro budoucnost

09. listopad 2017
Proč plýtváme potravinami a jaké jsou důsledky tohoto jednání? Máme se bát éček? Jsou geneticky modifikované plodiny možnost nebo nutnost? Jak můžeme využít bioodpad? Na tyto a další otázky odpovídali 6. listopadu 2017 v Akademii věd ČR špičkoví odborníci výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Večerní diskuzí provázel Daniel Stach z České televize. Na záznam se můžete podívat ZDE.

Včelařská výstava představuje unikátní řasové krmivo

13. říjen 2017
Informace o řasových biotechnologiích jsou součástí dlouho očekávané výstavy „Letem včelím světem“ ke , která byla zahájena u příležitosti 150. výročí organizovaného včelaření na Českobudějovicku 10.10.2017 v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.  

V Olomouci se budou promítat filmy a debatovat o tom, jak zajistit lidstvu dostatek kvalitních potravin

06. říjen 2017
V Olomouci se příští týden v úterý 10. a ve středu 11. října, uskuteční 2. ročník festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Tato přehlídka upozorňuje na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je potřeba hledat už nyní.