Aktuality

Akademie věd: Geneticky upravené plodiny mohou zachránit lidské životy, jejich použití ale brání strach

20. březen 2019
Bezlepková pšenice pro celiaky nebo tzv. zlatá rýže obohacená provitaminem A, která by mohla zabránit oslepnutí tisíců dětí v rozvojových zemích… Nejen tyto ale i další druhy geneticky upravených plodin jsou možnými potravinami budoucnosti. 

Akademie věd ČR: Předsedkyně AV ČR přednáší v Jeruzalémě o rostlinné genetice

20. březen 2019
Delegace z Akademie věd ČR jedná v Izraeli o spolupráci v oblasti rostlinné genetiky. Je hostem dvoudenního odborného workshopu nazvaného Plant Genomics v Jeruzalémě. Vystoupí na něm řada prominentních vědců. 

Přednáška Aleše Pečinky o genetických modifikacích byla úspěšná

19. březen 2019
Přednáška o genetických modifikacích rostlin, která se uskutečnila 18. 3. 2019 v Akademii věd ČR vzbudila velkou pozornost veřejnosti. 

V Akademii věd se bude mluvit o tom, zda mohou genetické modifikace pomoci zachránit lidstvo před hladem

13. březen 2019
Genetické modifikace (GM) jsou tématem, které přitahuje už mnoho let pozornost veřejnosti a kolem kterého panuje řada dohadů a polopravd. Je jejich využívání bezpečné a může lidstvu pomoci zajistit dostatek kvalitních potravin pro rostoucí populaci? 

Biotrin.cz: Nature-Future na Národní: genová editace starší než deset tisíc let

11. březen 2019
V Galerii Věda a umění (Akademie věd na Národní třídě) se u symbolického laboratorního stolu setkávají mezinárodně uznávaný český rostlinný genetik, prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc., ruský botanik a genetik N. I. Vavilov a známý švýcarský fotograf Mario del Curto, který se vydal po stopách Vavilovova odkazu, aby zdokumentoval pohnuté osudy výzkumných stanic i jejich zaměstnanců. 

Nositel Akademické prémie Jaroslav Doležel přednášel o luštění genomu pšenice

08. březen 2019
V uplynulých šesti letech čerpali největší vědecký grant v Česku, Akademickou prémii, nyní představili své výsledky. Genetik Jaroslav Doležel, který se svým týmem rozluštil genom pšenice, a astronom Pavel Spurný, který podstatně rozšířil českou část Evropské bolidové sítě, vystoupili 7. března v Akademii věd ČR se svými přednáškami.     

Zájem o náš program pro veřejnost v Akademii věd ČR předčil všechna očekávání

06. březen 2019
Téměř tisíc dětí i dospělých si nenechalo v sobotu 2. března ujít interaktivní program v budově Akademie věd ČR, který doprovázel úspěšnou výstavu „Nature – Future: Rostliny budoucnosti“.  

Český rozhlas: Má smysl jíst probiotika?

23. únor 2019
Jogurty, jogurtové nápoje, probiotika v tabletách. Reklama tvrdí, že nám zaručeně pomohou posílit imunitu. V principu ano, ale určitě ne všechny. 

Nenechte si ujít přednášku prof. Jaroslava Doležela v Praze

19. únor 2019
Zveme na zajímavou přednášku prof. Jaroslava Doležela „Odhalování tajemství složitých genomů rostlin“, která se koná 7. března 2019 od 10:00 v sále č. 205 v budově Akademie věd ČR (Praha, Národní 3). 

Na nové publikaci o fermentaci se podílela i prof. Helena Tlaskalová-Hogenová

13. únor 2019
V  posledních letech je věnována stále větší pozornost fermentovaným mléčným výrobkům, které příznivě ovlivňují mikrobiotu člověka. V našem výzkumném programu Potraviny pro budoucnost  se tomuto tématu věnuje prof. Helena Tlaskalová -  Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Podílela se i na vzniku zajímavé brožury, ktetou vydala Potravinářská komora ČR . 

Podívejte se na reportáž z vernisáže výstavy o rostlinách budoucnosti

12. únor 2019
Výstava Nature Future: Rostliny budoucnosti, kterou můžete navštívit v  Galerii věda a umění AV ČR do 12. dubna, se návštěvníkům líbí.  

Akademie věd ČR: Jak získat odolnější odrůdy? Začala výstava o rostlinách budoucnosti

10. únor 2019
Nature Future, rostliny budoucnosti. Tak se jmenuje nová výstava v Galerii Věda a umění na Národní třídě, věnovaná vědcům, kteří svou prací doslova zachraňují lidstvo. Velkoformátové snímky švýcarského fotografa Maria del Curta připomínají jak odkaz ruského botanika N. I. Vavilova, tak současné úspěchy českých badatelů.

Vesmír: Barviva v potravinách: Proč nám to s nimi chutná

05. únor 2019
Lidé vnímají okolní svět svými smysly. Mezi nimi je nejdůležitější zrak. Ten nám přináší až osmdesát procent vjemů a díky němu vnímáme svět kolem nás v barvách. Barva nás osloví první, až potom vnímáme další informace, jako je tvar či velikost. A platí to i pro potraviny. Krása barev nás ovlivňuje, kdykoliv usedneme k jídlu či jdeme nakupovat.Přečtěte si celý článek ZDE.