Aktuality
Miloslav Kverka získal prémii Lumina quaeruntur
Jednu z nejštědřejších prémií, Lumina quaeruntur, získalo pět talentovaných vědců a dvě špičkové vědkyně Akademie věd ČR, kteří díky ní budou moci postavit vlastní týmy.

Prof. Jaroslav Doležel v knize Živly české vědy
19. října vychází zajímavá kniha Živly české vědy, kterou vydává Deník N. Najdete v ní dvacet osm rozhovorů s předními českými vědkyněmi a vědci z mnoha oborů, mezi nimi i s Jaroslavem Doleželem.

Světový potravinový program za boj proti hladu dostal Nobelovu cenu míru
Zajistit dostatek potravin pro světovou populaci je nesmírně důležitý úkol. Potvrzuje to i udělení letošní Nobelovy ceny míru, kterou obdržel Světový potravinový program za boj proti hladu ve světě a za zajištění potravinové bezpečnosti.

V Olomouci zasedala Platforma pro bioekonomiku ČR
Současný stav a perspektivy bioekonomiky v České republice popisuje článek v časopise New Biotechnology. Jeho spoluautory jsou ředitel CRH Ivo Frébort a Michaela Holecová z CRH i další členové Platformy pro bioekonomiku České republiky, na jejímž zářijovém jednání byla publikace představena.

Olomoucká část festivalu Země na talíři byla o potravinových iniciativách a také o kávě
V Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci se 15. září 2020 uskutečnila podzimní etapa festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Poprvé v historii přehlídky přijel do Olomouce zahraniční host, profesor David Fanfani z Florencie, který mluvil o zajímavých potravinových projektech. Festival letos potěšil také všechny příznivce kávy.

Studenti z Českých Budějovic se seznámili s možnostmi využití mikrořas
15.září se v Českých Budějovicích konal workshop studentů Česko - anglického gymnázia v Českých Budějovicích ve školícím středisku MEVPIS na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity ve Vodňanech.

Přírodě prospěšné projekty u nás brzdí byrokracie, zaznělo v diskuzi o klimatu
Jedno ministerstvo řeky rovná, druhé dotuje jejich návrat k přírodní podobě, aby zadržely víc vody. Místo lesíků pokrývají českou krajinu monotónní lány, pod nimiž půda rychle eroduje. Výsledkem jsou povodně střídané suchem a potíže s potravinovou soběstačností. Co s tím? Odborníci, mezi kterými byl i dr. Aleš Pečinka z našeho pracoviště, hledali odpovědi v debatě, kterou spolupořádala Univerzita Palackého.