Aktuality

S jedinečným vědeckým pracovištěm pro české šlechtitele se mohou poprvé seznámit návštěvníci Flory Olomouc

16. srpen 2017
Vědci z olomoucké laboratoře Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR, v. v. i. mají svůj stánek na mezinárodní výstavě Flora Olomouc. Představují v něm především nově vzniklou Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum, unikátní pracoviště, které nemá v České republice obdoby.  V hlavním pavilonu A pro návštěvníky připravili atraktivní podívanou, například rostliny, které vznikly namnožením buněk, speciálně vyšlechtěné trávy nebo staré odrůdy obilí.  

Program „Potraviny pro budoucnost“ se rozšířil o téma genetických modifikací (GM)

02. srpen 2017
Program Strategie AV21 „Potraviny pro budoucnost“ má nového člena. Zapojil se do něj sedmý ústav Akademie věd ČR, kterým je Biofyzikální ústav (BFÚ) AV ČR, v. v. i., a to výzkumným tématem „Moderní metody editace genomu: nástroje pro zajištění dostupnosti a kvality potravin“.

Centrum Algatech navštívila čínská velvyslankyně

21. červenec 2017
Třeboňské centrum řasových biotechnologií navštívila 4. června velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice, paní Ma Keqing. Velice se zajímala o rozvoj řasových biotechnologií a jejich využití ve výživě a krmivářství i o základní a aplikovaný výzkum sekundárních metabolitů mikrořas (mikroskopických řas a sinic), které mohou nalézt uplatnění v lékařství. 

Konference „Food, Microbiota and Immunity“ se těšila velké pozornosti odborníků

17. červenec 2017
Více než 80 odborníků z oblasti imunologie, mikrobiologie a potravinářství se sjelo od  7. června do 10. června 2017 na konferenci "Food, Microbiota and Immunity" do Třeště.  

Český rozhlas: Způsobuje celiakii virus?

22. červen 2017
V Meteoru Českého rozhlasu Dvojka odpovídala na otázku zda celiakii může způsobovat virus prof. Helena Tlaskalová - Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Pořad si můžete poslechnout ZDE.

Vědci z Centra Algatech MBÚ se účastní prestižní konference ve Francii

22. červen 2017
Západofrancouzské město Nantes hostí v těchto dnech 6. ročník celosvětové konference Mezinárodní společnosti aplikované fykologie (ISAP). Více než 500 účastníků z celého světa probírá v několika sekcích nejnovější poznatky v oblasti praktického využití mikroskopických i mořských řas (řecké fykos = řasy). 

O naší účasti na Veletrhu vědy a výzkumu v Olomouci psal Žurnál UP

21. červen 2017
Věda a nuda? To na Veletrhu vědy a výzkumu nikoho nenapadlo! Hlasité výbuchy, světelné efekty i dým vznášející se nad kahany a kádinkami. A k tomu davy zvídavých návštěvníků. Tak to vypadalo na Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Přírodovědecká fakulta byla během něj zejména díky návštěvám školních kolektivů doslova v obležení, plno bylo i v Pevnosti poznání.   

10. mezinárodní sympozium ISAM 2017 věnované anaerobní mikrobiologii bylo úspěšné

19. červen 2017
Cílem organizátorů bylo dát příležitost mladým vědcům z celého světa, aby prezentovali své výsledky a současně umožnili setkání a diskuze s předními odborníky v daném oboru. Symposia se zúčastnilo 60 účastníků z 16 zemí. Visegrád Fondu a Strategie AV21 granty podpořily 13 mladých vědců a 5 zvaných hostů.

Brazílie schválila první geneticky upravenou třtinu

12. červen 2017
Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) ve čtvrtek schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla. Celý článek ČTK ZDE O budoucnosti GMO i o špičkové laboratoři ÚEB v Olomouci mluvil ve Studiu 6 České televize prof. Zdeněk Opatrný. Rozhovor si můžete pustit ZDE

Český rozhlas: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné

03. červen 2017
Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř! Hostem pořadu Meteor byla dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Celý pořad ZDE

Týden s Chlorellou v Třeboni

29. květen 2017
Slatinné lázně Třeboň ve spolupráci s Centrem ALGATECH, třeboňským pracovištěm Mikrobiologického ústavu AV ČR, zahájily 27. května Týden s Chlorellou. V restauraci Adéla v Bertiných lázních mohou hosté ochutnat několik druhů speciálně připravených pokrmů, obsahujících sladkovodní mikrořasu Chlorellu.  

Účastníci workshopu v Praze se učili, jak omezit odpad v domácnosti

29. květen 2017
Ve středu 10. května se v Praze konal workshop věnovaný zero waste domácnosti. Organizoval ho Sociologický ústav AV ČR za podpory Strategie AV21. 

Zajímá vás jaká je pravda o éčkách? Přečtěte si naši novou publikaci!

10. květen 2017
Brožura Není éčko jako éčko vyšla v edici Strategie AV21 Nakladatelství Academia. Napsaly ji Olga Šolcová a Martina Matějková z Ústavu chemických procesů a zájem o ni je takový, že už domlouváme dotisk.