Aktuality

Akademie věd ČR o semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

09. květen 2017
V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se 3. května  2017 konal seminář nazvaný Genetické modifikace v biomedicíně a zemědělství. Informovala o něm na svých webových stránkách i Akademie věd ČR.  

Olomoučtí vědci se podíleli na úplném přečtení genomu ječmene

04. květen 2017
Mezinárodnímu týmu vědců se po mnohaletém úsilí podařilo získat celou dědičnou informaci ječmene, významné obiloviny, která se využívá především jako krmivo pro hospodářská zvířata a také pro výrobu piva a whisky. 

Špičkoví čeští vědci budou na semináři v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR mluvit o perspektivách genetických modifikací v biomedicíně a zemědělství

02. květen 2017
Genetické modifikace (GM) jsou tématem, které přitahuje už mnoho let pozornost veřejnosti a kolem kterého panuje řada dohadů a polopravd. Je jejich využívání bezpečné a co nám může přinést? Jak se vyvíjí metody genového inženýrství? Měli bychom přehodnotit náš postoj ke GM? O tom všem se bude mluvit na semináři „Perspektivy genetických modifikací v biomedicíně a zemědělství“, který se uskuteční 3. května 2017 v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Náš program má na filmovém festivalu AFO vlastní sekci „Potraviny pro budoucnost“

25. duben 2017
  Součástí letošního 52. ročníku mezinárodního filmového festivalu AFO je i sekce, kterou zaštiťuje náš výzkumný program Strategie AV21. V pátek a v sobotu jsme pro vás připravili filmy, besedy i přednášky.   

Účastnili jsme se Food Waste Hackathonu

24. duben 2017
Sociologický ústav AV ČR se 21. 4. – 23. 4. 2017 zapojil do Food Waste Hackathonu organizovaného neziskovou organizací Glopolis. Cílem této akce bylo získat pomocí inovativních nápadů funkční řešení výzev spojených s plýtváním jídlem ve formě návrhu mobilní aplikace. 

Workshop v Mikulově otevřel zajímavá témata o potravinové budoucnosti

13. duben 2017
Jaká bude potravinová budoucnost? Umíme zpracovat všechen bioodpad? Nasytíme lidstvo i v roce 2050? Máme vyvinuté dostatečně pokročilé technologie a procesy? Pomohou řasy? O těchto tématech se diskutovalo na workshopu, který se uskutečnil v Mikulově 11. dubna 2017 v rámci 5. konference ICCT v sekci Biotechnologie a Biorafinace. 

Prof. Jaroslav Doležel byl jedním z hostů rozhlasové Laboratoře

10. duben 2017
Tento diskusní pořad přibližuje posluchačům vědu s humorem. O aktuálních výsledcích světové vědy si totiž před mikrofonem povídají dva vědci a dva umělci. 

Máme novou publikaci Aktivní látky mikrořas ve výživě

07. duben 2017
Publikace autorů Jiřího Kopeckého, Richarda Lhotského a Jindřišky Paichlové z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR vyšla v edici Věda kolem nás Nakladatelství Academia.   

V Mikulově se bude mluvit o vývoji a inovacích potravin pro budoucí období

06. duben 2017
Ústav chemických procesů připravil workshop, který je součástí pátého ročníku Mezinárodní chemicko-technologické konferenci ICCT. 

Umělými sladidly tělo neošálíte

05. duben 2017
Sladíte kávu umělým sladidlem, pijete kolu bez kalorií, a přesto máte pocit, že tloustnete? Není divu. Po sladké chuti v puse se totiž v těle nastartují stejné procesy, jako byste snědli třeba tři kostky cukru. Poslechněte si, co o umělých sladidlech řekla Českému rozhlasu Olga Šolcová ZDE. Foto: Fotobanka Pixabay  

Studenti budou mít možnost zkoumat řasy v Třeboni. Centrum Algatech pro ně pořádá první letní školu.

21. březen 2017
Centrum ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR v. v. i. v Třeboni otevírá 10. 7. - 28. 7. 2017 první ročník mezinárodní letní školy pro středoškolské a vysokoškolské studenty.     

Růžové jezero v Austrálii? Prof. Ondřej Prášil ví, proč se tak stalo

15. březen 2017
Tmavě zelené jezero v melbournském Westgate Park změnilo svou barvu na sytě růžovou. Prof. Ondřej Prášil vysvětlil podstatu tohoto jevu.    

Olomoucká premiéra festivalu Země na talíři byla úspěšná

14. březen 2017
Festival si kladl za cíl upozornit na to, že ve světě trpí hladem 800 milionů lidí a je otázkou, zda lidstvo najde řešení, jak v budoucnosti zajistit jídlo pro všechny obyvatele planety.