Aktuality

Prof. Jaroslav Doležel ve vysílání České televize

13. září 2016
O banánovnících, banánech a olomouckém výzkumu jedné z nejdůležitějších rostlin pro obyvatele tropických  zemí hovořil v Dobrém ránu České televize prof. Jaroslav Doležel. Na záznam pořadu se můžete podívat ZDE 

Stánky v obležení návštěvníků - tak vypadal pražský Festival vědy

09. září 2016
Více než 16 tisíc lidí navštívilo 7. 9. 2016 pražský Festival vědy. Mezi 50 vystavovateli byly i naše dva stánky Ústavu experimentální botaniky a Ústavu chemických procesů. A jak dokládají fotografie, o zajímavé pokusy byl opravdu mimořádný zájem. 

Festival vědy

06. září 2016
Náš výzkumný program se 7. září 2016 zúčastnil Festivalu vědy. Od 8.30 do 17.30 hodin jste nás mohli najít na Vítězném náměstí v Praze 6. U stánků Ústavu experimentální botaniky a Ústavu chemických procesů bylo plno. Připravili jsme totiž zajímavý program, zábavné i napínavé epxerimenty. Více informací ZDE

Český rozhlas: GMO potraviny na vašem stole: Situace se změnila a superplevele se bát nemusíte, vzkazují výzkumníci

18. srpen 2016
Zajímavý pořad o GMO vysílal Český rozhlas PLUS. Vznikl na naší jarní konferenci. Poslechněte si! Mluví v něm Jaroslav Petr (VÚŽV), Jaroslav Doležel (ÚEB) a Tomáš Moravec (ÚEB). Více informací ZDE.

Časopis Vesmír: Mluvit o zázraku přírody nestačí

02. srpen 2016
Hlavní host naší konference o GMO prof. Marc Van Montagu v rozhovoru redaktora časopisu Vesmír Ondřeje Vrtišky. 

Na Evropském biotechnologickém kongresu se prezentovali také olomoučtí vědci

25. červenec 2016
Vědci z přírodovědecké fakulty a Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) hráli významnou roli na 17. Evropském biotechnologickém kongresu, který se na počátku července uskutečnil v polském Krakově. Olomoučtí přednášející seznámili účastníky kongresu s výsledky výzkumu zejména v oblasti genomiky obilovin.

Olomoučtí vědci vedli společně se špičkovými světovými odborníky prestižní odborný kurz v Číně

30. červen 2016
Týdenní workshop moderních metod zkoumání dědičné informace rostlin pořádala Zemědělská univerzita v čínském Nankingu (Nanjing). Profesorka Xiue Wang pozvala na kurz vědce, kteří se věnují různým oblastem tohoto studia. 

Na olomouckém Veletrhu vědy a výzkumu jsme představili potraviny budoucnosti

29. červen 2016
Tisíce návštěvníků zavítaly na letošní Veletrh vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Seznámit se s vědou v praxi, vyzkoušet si některé pokusy a zažít malá dobrodružství mohli školáci, dospělí i rodiny s dětmi na šedesáti stanovištích Přírodovědecké fakulty UP i v interaktivním muzeu vědy v Pevnosti poznání. Dva stánky představily i náš výzkumný program „Potraviny pro budoucnost“ a dokázaly, že věda není nuda.  

Odborníci chtějí pomoci lidem s celiakií

08. červen 2016
Náš výzkumný program Strategie AV21 se zabývá i problematikou lepku a jeho vlivu na zdraví. Proto v loňském roce uspořádal Mikrobiologický ústav AV ČR celodenní seminář pro veřejnost.  Z diskuzí vyplynulo, že celiaci i výrobci bezlepkových potravin se potýkají s mnoha potížemi. A právě ty chceme pomoci řešit. 

Akademie věd ČR otevřela v květnu nové Centrum transferu znalostí a technologií /CeTTAV/

06. červen 2016
Jedinečnost Centra spočívá zejména v koordinaci činností a výměně informací v transferu znalostí v rámci soustavy 54 pracovišť AV ČR.   

V Praze se diskutovalo o tom, jak neplýtvat zbytečně potravinami

31. květen 2016
To, co jednomu přebývá, druhému chybí. Tak jednoduše lze pojmenovat téma čtvrtečního večera, který se konal v Praze. Na téma plýtvání potravinami se rozhodli upozornit kolegové ze Sociologického ústavu.  

Nenechte si ujít výstavu Ozvěny EXPO 2015 v Akademii věd! Potrvá do 29. července.

25. květen 2016
Pokud jste neměli možnost navštívit EXPO 2015 v Miláně, zamiřte do Prahy. V Galerii Věda a umění se přesvědčíte o tom, že věda nemusí být suchopárná a dokáže inspirovat umělce k vytvoření mimořádných děl.  

Jak omezit plýtvání potravinami se dozvíte 26. 5. v Praze na akci Sociologického ústavu

24. květen 2016
Ozvěny festivalu Země na talíři – Muffin man 19.00, AKC - Husova 4a, Praha 1 Zveme vás do Akademického Konferenčního Centra na večer věnovaný plýtvání potravinami. Tentokrát se zaměříme na fenomén Dumpsteringu – zachraňování (nebo chcete-li vybírání) nezávadného jídla z kontejnerů supermarketů.