Aktuality

Přednáška prof. Doležela Je možné zajistit udržitelnou produkci zdraví prospěšných potravin?

12. listopad 2020
Společnost pro výživu pořádala 21. září konferenci Výživa ve 21. století. Jedním z přednášejících byl i prof. Jaroslav Doležel. 

Umělkyně našla inspiraci v třeboňském Centru Algatech

26. říjen 2020
Podzimní sezona Johaně Střížkové přeje. Krátce za sebou otevřela dvě výstavy – jednu v kutnohorském GASK, druhou v pražské galerii Nevan Contempo. Přesto musejí obě expozice kvůli pandemii covidu-19 minimálně do 3. listopadu hibernovat.

Přednáška prof. Jaroslava Doležela na Academia Filmu Olomouc 2020

20. říjen 2020
Zajištění dostatku kvalitních potravin pro všechny obyvatele planety je jednou z nejdůležitějších výzev současnosti. Situace je vážná. Chronickou podvýživou trpí osm set milionů lidí a tento počet se navzdory všem snahám a optimistickým předpovědím neustále zvyšuje. 

Český rozhas: Otrávené příběhy

20. říjen 2020
V Ústavu chemických procesů AV ČR vzniká zajímavá kniha, Otrávené příběhy autora Petra Klusoně. Čtenář se v ní může vydat na klikatou a často nepříliš radostnou cestu, která je lemována otravami a travičskými příběhy, které se odehrály od středověku až do poloviny 20. století. 

Miloslav Kverka získal prémii Lumina quaeruntur

19. říjen 2020
Jednu z nejštědřejších prémií, Lumina quaeruntur, získalo pět talentovaných vědců a dvě špičkové vědkyně Akademie věd ČR, kteří díky ní budou moci postavit vlastní týmy. 

Prof. Jaroslav Doležel v knize Živly české vědy

14. říjen 2020
19. října vychází zajímavá kniha Živly české vědy, kterou vydává Deník N. Najdete v ní dvacet osm rozhovorů s předními českými vědkyněmi a vědci z mnoha oborů, mezi nimi i s Jaroslavem Doleželem.

Světový potravinový program za boj proti hladu dostal Nobelovu cenu míru

12. říjen 2020
Zajistit dostatek potravin pro světovou populaci je nesmírně důležitý úkol. Potvrzuje to i udělení letošní Nobelovy ceny míru, kterou obdržel Světový potravinový program za boj proti hladu ve světě a za zajištění potravinové bezpečnosti. 

V Olomouci zasedala Platforma pro bioekonomiku ČR

11. říjen 2020
Současný stav a perspektivy bioekonomiky v České republice popisuje článek v časopise New Biotechnology. Jeho spoluautory jsou ředitel CRH Ivo Frébort a Michaela Holecová z CRH i další členové Platformy pro bioekonomiku České republiky, na jejímž zářijovém jednání byla publikace představena.

Olomoucká část festivalu Země na talíři byla o potravinových iniciativách a také o kávě

07. říjen 2020
V  Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci se 15. září 2020 uskutečnila podzimní etapa festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři.  Poprvé v historii přehlídky přijel do Olomouce zahraniční host, profesor David Fanfani z Florencie, který mluvil o zajímavých potravinových projektech. Festival letos potěšil také všechny příznivce kávy. 

Studenti z Českých Budějovic se seznámili s možnostmi využití mikrořas

06. říjen 2020
15.září se v Českých Budějovicích konal workshop  studentů Česko - anglického gymnázia v Českých Budějovicích ve školícím středisku MEVPIS na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity ve Vodňanech. 

Přírodě prospěšné projekty u nás brzdí byrokracie, zaznělo v diskuzi o klimatu

01. říjen 2020
Jedno ministerstvo řeky rovná, druhé dotuje jejich návrat k přírodní podobě, aby zadržely víc vody. Místo lesíků pokrývají českou krajinu monotónní lány, pod nimiž půda rychle eroduje. Výsledkem jsou povodně střídané suchem a potíže s potravinovou soběstačností. Co s tím? Odborníci, mezi kterými byl i dr. Aleš Pečinka z našeho pracoviště, hledali odpovědi v debatě, kterou spolupořádala Univerzita Palackého. 

Koronavirová pandemie na jaře ukázala, že Češi umí v době krize hospodařit s potravinami

14. září 2020
Čeští vědci se na přelomu června a července 2020 podíleli ve spolupráci se společností MEDIAN na sociologickém průzkumu na téma vztahu k jídlu během pandemie Covid-19. 

Nenechte si ujít podzimní festival Země na talíři v Olomouci

09. září 2020
V Pevnosti poznání Univerzity Palackého v Olomouci se 15. září 2020 připravujeme podzimní etapu festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři.  Poprvé v historii přehlídky přijede do Olomouce zahraniční host, profesor David Fanfani z Florencie, který bude mluvit o zajímavých potravinových projektech.