Aktuality

Bakterie z Alpského jezera mění svůj metabolismus podle ročního období

05. leden 2023
Bakterie v alpském jezeře Gossenköllesee má unikátní vlastnost. Dokáže přepínat podle intenzity světla a ročního období svůj metabolismus na složitější, nebo jednodušší režim a získávat energii ze slunce. Přišli na to čeští vědci. 

Evropa metody genetické editace plodin velmi striktně reguluje. Zároveň ale masivně dováží odjinud, říká rostlinný genetik Pečinka

03. leden 2023
Geneticky modifikované nebo metodou CRISPR-Cas9 editované plodiny se pomalu prosazují v zemědělství, jen Evropa stále s jejich přijetím otálí. Je na místě tato zdrženlivost? Hostem Studia Leonardo byl molekulární biolog a rostlinný genetik Aleš Pečinka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se síldem v Olomouci.

Seminář zaměřený na celiakii a potravinové alergie vzbudil velký zájem

19. prosinec 2022
29. listopadu se v rámci našeho výzkumného programu Potraviny pro budoucnost uskutečnil seminář Celiakie, potravinové alergie a bezlepková dieta, aktuality, výzkum, perspektivy, který organizovali prof. MUDr. H. Tlaskalová - Hogenová, DrSc. a RNDr. D. Sánchez, Ph.D. z Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i. 

TV Slovácko: Reportáž z debaty o zlepšení životního prostředí v Uherském Hradišti

14. prosinec 2022
Jaká opatření přijmout pro bezpečnou budoucnost a udržitelné fungování města Uherské Hradiště v podmínkách měnícího se klimatu v průběhu 21. století? i o tom byla listopadová debata, které se zúčastnila barbora Duží z našeho programu.

Pořádáme zajímavý seminář Mikrobiom a prostředí: Co nás obklopuje, to nás formuje

08. prosinec 2022
Pokud se zajímáte o problematiku mikrobiomu a jeho vlivu na zdraví a vznik nemoci, nenechte si ujít zajímavý seminář, který se koná v pondělí 12. 12. 2022 v budově Akademie věd v Praze (místnost č. 206).

Novinky.cz: Pro zvýšení produkce potravin musíme zavést odolné a výnosné odrůdy, upozorňují vědci

06. prosinec 2022
Podle prognózy OSN by 15. listopadu měla světová populace dosáhnout osmi miliard lidí. Pro potřebné zvýšení produkce potravin je zásadní zavádět nové odrůdy plodin s dobrým výnosem a lepší odolností vůči dopadům změny klimatu.

Denik.cz: Žádný hon, nejsou zajíci. Zvýšit populaci má úbytek pesticidů a půda v ekorežimu

02. prosinec 2022
Myslivci i ekologové si zoufají nad dramaticky nízkými stavy zajíců. Jejich návratu do přírody má pomoci pestřejší krajina i ekologičtější hospodaření. Zemědělci používají na polích stále méně pesticidů. Česko je pod průměrem Evropské unie.  

Beseda Jídlo budoucnosti

01. prosinec 2022
Řasy, umělé maso, cvrčci nebo genově editované potraviny. Jak se do budoucna upraví náš jídelníček? Změna klimatu, růst světové populace, nedostatek vody i zničené životní prostředí nutí lidstvo hledat nové zdroje i způsoby pěstovaní a obživy. Dokáží nové metody uživit celou planetu? 

Veřejná debata o malých řešeních pro zlepšení životního prostředí a kvality života v Uherském Hradišti

29. listopad 2022
Je tomu zhruba rok a půl, kdy byla schválena Místní adaptační strategie na změnu klimatu ve městě Uherské Hradiště. Tato strategie obsahuje řadu opatření pro bezpečnou budoucnost a udržitelné fungování města Uherské Hradiště v podmínkách měnícího se klimatu v průběhu 21. století. Obsahuje konkrétní opatření vybraná podle podmínek ve městě, která umožní těmto problémům a rizikům vhodně předcházet nebo se jim přizpůsobit.      

ČT24: Jídlo budoucnosti

28. listopad 2022
Světová populace roste a dosahuje už osmi miliard lidí. To s sebou nese řadu rizik, mezi nimi i hrozící nedostatek potravin.Co je potřeba udělat pro zvýšení produkce potravin  a jak získat odolnější plodiny s  lepším výnosem? I o tom mluvil ve vysílání ČT 24 koordinátor našeho programu Jaroslav Doležel. Pořad si můžete pustit ZDE (1:51)

Produkce biodegradovatelného polymeru využitím sinic rostoucích v odpadní vodě

24. listopad 2022
Plasty jsou všestranné a odolné, ale problémem je právě jejich dlouhá životnost: plasty na bázi ropy se nerozkládají a znečišťují životní prostředí. Není třeba zdůrazňovat, že konvenční plasty jsou stále větším ekologickým problémem.

Vesmír: Zahrádkářské osady jako nezbytnost

23. listopad 2022
O Češích se vypráví leccos: jsou prý národem ateistů, houbařů, zahrádkářů... V posledních letech se ovšem objevují studie a výzkumy, které blíže zkoumají, jak je to doopravdy s onou zahrádkářskou činností v Česku. 

Čro PLUS: Plýtvání potravinami

21. listopad 2022
Než se potraviny dostanou na jídelní stůl, urazí často hodně dlouhou cestu. A ve všech fázích se postupně určitá část jídla vyhodí. Konkrétně v Česku to je na konci každého roku celkem 800 000 tun.