Aktuality

Meteor o virech ve střevech, srážce s planetkou a vraždách pro vědu

13. říjen 2022
Odhaduje se, že ve střevech máme deset bilionů bakterií. Což je stejně, jako počet našich vlastních buněk. Tenhle objev před lety odborníky velmi překvapil. Od té doby se hovoří o tzv. mikrobiomu nebo střevní mikroflóře. Ukázalo se, že má zásadní vliv na náš imunitní systém.

Nenechte si ujít konferenci o potravinovém odpadu

07. říjen 2022
Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém, který má dopady jak ekologické, ekonomické, tak i sociální. Na celém světě se vyhodí zhruba 1/3 vyprodukovaných potravin, což v přepočtu vychází na 1,3 miliardy tun v hodnotě přibližně 1 bilionu dolarů. 

Mikrořasy atakovaly lidské smysly během Noci vědců

05. říjen 2022
Noc vědců se v roce 2022 zaměřila na lidské smysly – zrak, sluch, čich a chuť. Třeboňské pracoviště Mikrobiologického ústavu AV ČR, Centrum Algatech, nabídlo výsledky svého výzkumu všem smyslům, nejvíce však zraku a chuti. 

Zvěd: Máme se bát genetických modifikací?

03. říjen 2022
Vědci se shodují, že moderní metody šlechtění, kterým se poněkud nešťastně říká genetické modifikace, jsou pro lidstvo naprosto nepostradatelné. Přesto proti nim existuje obrovský veřejný odpor vedoucí zákonodárce k jejich zákazům. Tento problém je obzvlášť palčivý v Evropské unii, kde panují jedny z nejpřísnějších omezení v pěstování geneticky modifikovaných plodin na světě.  

ČT24: Jak zajistit dostatek potravin pro lidstvo?

26. září 2022
Prof. Jaroslav Doležel z našeho programu mluvil ve vysílání Studia ČT24 o tom, jak zajistit dostatek kvalitních potravin bez ničení životního prostředí. Právě toto téma řešili na svém zasedání v Praze ministři zemědělství členských států EU. 

Ecological consumption and production

20. září 2022
A clean environment and sustainability are of fundamental importance for human health and well-being. Therefore 21st September we organise a timely data discovery event on Ecological consumption and production where out programme takes part. 

Titul honoris causa dnes na MENDELU dostal rostlinný genetik Doležel

13. září 2022
Čestný vědecký titul doctor honoris causa dnes z rukou rektora Mendelovy univerzity v Brně převzal český rostlinný genetik a držitel ceny Česká hlava profesor Jaroslav Doležel. Olomoucký rodák je zakladatelem nového oboru genomiky, tzv. chromozomové genomiky. Ve svém proslovu zmínil nejen své studentské a vědecké začátky na tehdejší Vysoké škole zemědělské (dnes MENDELU), ale i význam Mendela a úskalí badatelské činnosti.

MENDELU udělí čestný doktorát genetikovi Doleželovi

12. září 2022
Mendelova univerzita v Brně udělí čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa českému rostlinnému genetikovi a držiteli ceny Česká hlava profesoru Jaroslavu Doleželovi (68). Slavnostní obřad se uskuteční 13. 9. 2022 v aule univerzity.

Portál agrorisk.cz - zkušenosti z ročního provozu

08. září 2022
Portál www.agrorisk.cz - systém včasné výstrahy před negativními dopady počasí v zemědělství - prodělal za rok svého provozu množství úprav a rozšíření. Jeho cílem je nabídnout zásadní informace, které umožní včas reagovat na nepříznivé podmínky počasí.

ČT24: Evropa čelí nejhoršímu suchu za 500 let

01. září 2022
Na 47 procentech území EU je sucho, na dalších 17 procentech odborníci před suchem varují. Stav sucha se tak stále zhoršuje. 

Seznamzpravy.cz: Řepku střídá kukuřice. Kvůli suchu ale potřebujeme jiná pole, říká vědec

29. srpen 2022
„Bojujeme tu s něčím, co je opravdu hodně nepředvídatelné,“ říká o suchu vědec, který zkoumá jak zmírnit jeho dopady na zemědělství. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč v této oblasti přichází změna pomalu.

ČT24: Půdní sucho v Česku

26. srpen 2022
Sucho je aktuálním tématem, o kterém se v současnosti hodně mluví. Ve vysílání ČT24 přiblížil problematiku půdního sucha Milan Fischer z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. 

Seznamzpravy.cz: Odborníci: Geneticky upravené potraviny jsou možností, jak se vyhnout nedostatku

24. srpen 2022
V Brně se sešlo 400 vědců z celého světa na konferenci u příležitosti 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Podle nich jsou geneticky modifikované potraviny cestou, jak předejít nedostatku jídla.