Aktuality

Dny otevřených dveří se v Olomouci vydařily na jedničku

04. listopad 2022
Velký zájem byl letos po dvouleté covidové pauze o prohlídku olomouckého Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB. V rámci Týdne Akademie věd si pracoviště prohlédlo na 200  zájemců.

Zvěd: Proč umírá půda?

03. listopad 2022
Za pomoci miliard půdních organismů se poničená půda, podle odborníků, může zase obnovit. Proces její regenerace je ale pomalý a může trvat i desítky let či dokonce déle. 

Výzkum ÚCHP: Může biouhel z chaluh pomáhat půdě?

01. listopad 2022
Jedním z cílů Strategie AV21 Akademie věd ČR je využití špičkového výzkumu pro udržitelné hospodaření s půdou. Mezi významná témata spadá i zajištění ochrany a obnovy půdy. 

O konferenci zaměřenou na potravinový odpad byl obrovský zájem

31. říjen 2022
V pondělí 24. října 2022 od 9:00 do 14:30 se v prostorách Akademie věd na Národní konala konference s názvem Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe, kterou organizoval Sociologický ústav AV ČR, v. v. i. v rámci svého zapojení do výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost, ve kterém řeší výzkumné téma „Plýtvání potravinami jako lokální i globální problém“.  

Český rozhlas PLUS: Geneticky modifikované rostliny zajistí bezpečné potraviny pro budoucnost

27. říjen 2022
Nové metody genetických úprav rostlin by mohly pomoci nasytit stále rostoucí populaci lidí. V zemích Evropské unie ale stále platí jejich zákaz. 

Nenechte si ujít besedu na téma Jídlo budoucnosti

26. říjen 2022
Řasy, umělé maso, cvrčci nebo genově editované potraviny. Jak se do budoucna upraví náš jídelníček? 

Zvěd: Proč nevěříme vědcům?

24. říjen 2022
Vědecké studie opakovaně ukazují, že geneticky modifikované potraviny nepřinášejí oproti klasickým potravinám žádné zdravotní riziko.

Výzkum SOÚ na téma Porozumění pojmům „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do“ – Potraviny 2022

20. říjen 2022
Do speciálního výzkumu Potraviny 2022 realizovaného CVVM SOÚ AV ČR byl zařazen blok otázek zaměřující se na obeznámenost české veřejnosti s pojmy „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do“. Význam těchto pojmů je často zaměňován i přesto, že jsou poměrně důležitým faktorem při nakupování potravin a jejich spotřebě. 

Experti řešili v Praze genové editace plodin a bezpečné potraviny pro budoucnost

17. říjen 2022
Nové metody genetických úprav rostlin mohou nasytit rostoucí populaci planety. Potřeba inovací v produkci potravin nabývá na významu právě nyní v souvislosti s válkou na Ukrajině a s klimatickou změnou. Nicméně využití moderních genetických metod v praxi zatím není v zemích EU včetně ČR možné. 

Meteor o virech ve střevech, srážce s planetkou a vraždách pro vědu

13. říjen 2022
Odhaduje se, že ve střevech máme deset bilionů bakterií. Což je stejně, jako počet našich vlastních buněk. Tenhle objev před lety odborníky velmi překvapil. Od té doby se hovoří o tzv. mikrobiomu nebo střevní mikroflóře. Ukázalo se, že má zásadní vliv na náš imunitní systém.

Nenechte si ujít konferenci o potravinovém odpadu

07. říjen 2022
Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém, který má dopady jak ekologické, ekonomické, tak i sociální. Na celém světě se vyhodí zhruba 1/3 vyprodukovaných potravin, což v přepočtu vychází na 1,3 miliardy tun v hodnotě přibližně 1 bilionu dolarů. 

Mikrořasy atakovaly lidské smysly během Noci vědců

05. říjen 2022
Noc vědců se v roce 2022 zaměřila na lidské smysly – zrak, sluch, čich a chuť. Třeboňské pracoviště Mikrobiologického ústavu AV ČR, Centrum Algatech, nabídlo výsledky svého výzkumu všem smyslům, nejvíce však zraku a chuti. 

Zvěd: Máme se bát genetických modifikací?

03. říjen 2022
Vědci se shodují, že moderní metody šlechtění, kterým se poněkud nešťastně říká genetické modifikace, jsou pro lidstvo naprosto nepostradatelné. Přesto proti nim existuje obrovský veřejný odpor vedoucí zákonodárce k jejich zákazům. Tento problém je obzvlášť palčivý v Evropské unii, kde panují jedny z nejpřísnějších omezení v pěstování geneticky modifikovaných plodin na světě.