Cílem této konference je umožnit setkání imunologů, mikrobiologů a vědců, kteří se zabývají výzkumem potravin a umožnit tak diskusi, navazování spolupráce a přenos znalostí napříč obory, státy a generacemi vědců.
Prof. Eva Zažímalová a doc. Aleš Pečinkal budou 3. 6. 2022 v 15:00 hosty panelové diskuze Václava Moravce Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí? na Veletrhu vědy v Praze.
Pokud dostatečně prší, vyhání farmář Daniel Pitek svoje krávy a ovce na stráně v údolí pod Milešovkou brzy na jaře. Letos ale dlouho váhal. „Je zase sucho, tráva roste velmi pomalu, a tak jsem je krmil až do minulého týdne senem z loňska.
Dne 3. května 2022 se v budově Akademie věd ČR konal celodenní seminář na téma mikrobiom a duševní a neurologické choroby. Seminář organizovala Česká mikrobiomová společnost České lékařské společnosti JEP a program Strategie AV21 “Potraviny pro budoucnost”.
Podívejte se na záznam všech přednášek!
Přísná regulace používání nových technologií úpravy genetického kódu v zemědělství patří k nejkritizovanějším legislativním opatřením EU ze strany vědecké obce. Nově však Evropská komise vyhlásila k tématu veřejnou konzultaci. Je to signál, že Brusel je ochoten o tématu znovu začít jednat.
Vědci z Ústavu půdní biologie, Biologického centra AV ČR, v. v. i., v rámci aktivity Zdravá půda pro další generace přijeli s mobilní laboratoří dne 5. 5. 2022 do základní školy v Černé v Pošumaví.
Člověk zásadním způsobem ovlivňuje evoluci rostlin. V časopise Science vyšla studie, která to ilustruje na běžné rostlince luk i okrajů silnic, jeteli plazivém.
Velký zájem o knihu Zahrádkářské osady aneb proč neztrácet půdu pod nohama dokládá význam tématu zahradničení v ČR. Hlavními editory jsou Barbora Duží, Naďa Johanisová a Jan Vávra, ale na celé knize spolupracovalo 19 autorek a autorů ze sedmnácti institucí.
V boji s klimatickou změnou a aktuálními problémy pomůže českým zemědělcům a šlechtitelům nově otevřená aplikační laboratoř. Hlavním cílem Aplikační laboratoře pro zemědělské biotechnologie, která je součástí Biofyzikálního ústavu AV ČR v Brně, je využití moderních molekulárních technologií v zemědělství.
Střevní mikrobiom z velké míry řídí naše zdraví. Spousta bakterií nám pomáhá trávit jídlo a vylučuje látky důležité pro naše tělo. Jsou v něm ale i bakterie, které bychom z pohledu člověka mohli označit za zlé. Důležitá je rovnováha.
Workshopu Molekulární metody ve šlechtění zemědělských plodin se zúčastnilo na pět desítek šlechtitelů a odborníků z výzkumných ústavů z celé republiky.