Rostoucí ceny potravin nutí lidi k zamyšlení, zda se nepustit do vlastní produkce zeleniny a ovoce. Úvahám o samozásobitelství „nahrávají“ také komplikace s přerušením dlouhých logistických řetězců či válečný konflikt na Ukrajině.
Zemědělcům hrozí v důsledku eroze, chemického znečištění půd, desertifikace nebo narůstající extremity počasí ztráty na výnosech pěstovaných plodin, čemuž mohou zabránit šetrnějšími metodami hospodaření.
Britská vláda poslala do parlamentu zákon, který by měl připravit půdu pro pěstování a chod geneticky upravených organismů v Anglii. Na toto téma mluvil ve vysílání ČT24 Aleš Pečinka z ÚEB.
Hodnoty půdní vlhkosti aktuálně odpovídají červenci a již nyní je pravděpodobné, že se v létě k normálu spíše nevyšplhají. O suchu a výhledech na léto s koordinátorem projektu Intersucho profesorem Miroslavem Trnkou.
Na pět desítek středoškolských studentů Střední školy zemědělské a zahradnické v Olomouci přijelo 7. června na exkurzi do Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB.
Hrozící nedostatek potravin, sucho, klimatická změna, rostoucí světová populace – stručný výčet důvodů, proč by Evropská unie měla dát zelenou cíleným genovým editacím
Cílem této konference je umožnit setkání imunologů, mikrobiologů a vědců, kteří se zabývají výzkumem potravin a umožnit tak diskusi, navazování spolupráce a přenos znalostí napříč obory, státy a generacemi vědců.
Prof. Eva Zažímalová a doc. Aleš Pečinkal budou 3. 6. 2022 v 15:00 hosty panelové diskuze Václava Moravce Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí? na Veletrhu vědy v Praze.
Pokud dostatečně prší, vyhání farmář Daniel Pitek svoje krávy a ovce na stráně v údolí pod Milešovkou brzy na jaře. Letos ale dlouho váhal. „Je zase sucho, tráva roste velmi pomalu, a tak jsem je krmil až do minulého týdne senem z loňska.
Dne 3. května 2022 se v budově Akademie věd ČR konal celodenní seminář na téma mikrobiom a duševní a neurologické choroby. Seminář organizovala Česká mikrobiomová společnost České lékařské společnosti JEP a program Strategie AV21 “Potraviny pro budoucnost”.
Podívejte se na záznam všech přednášek!