Aktuality

Finmag.cz: Zadarmo „jitrnice“ nevypěstujete. Jak moc se (ne)vyplatí zahrádkaření

24. červen 2022
Rostoucí ceny potravin nutí lidi k zamyšlení, zda se nepustit do vlastní produkce zeleniny a ovoce. Úvahám o samozásobitelství „nahrávají“ také komplikace s přerušením dlouhých logistických řetězců či válečný konflikt na Ukrajině. 

Agromanual.cz: Navrátí regenerativní zemědělství život do půdy?

23. červen 2022
Zemědělcům hrozí v důsledku eroze, chemického znečištění půd, desertifikace nebo narůstající extremity počasí ztráty na výnosech pěstovaných plodin, čemuž mohou zabránit šetrnějšími metodami hospodaření. 

Britská vláda chce povolit genetické modifikace rostlin. Ve vysílání ČT24 k tomuto tématu mluvil Aleš Pečinka

16. červen 2022
Britská vláda poslala do parlamentu zákon, který by měl připravit půdu pro pěstování a chod geneticky upravených organismů v Anglii. Na toto téma mluvil ve vysílání ČT24 Aleš Pečinka z ÚEB.

Seznam zprávy: Čeká nás nejspíš sucho. Jak velké, ukážou příští týdny, říká klimatolog

13. červen 2022
Hodnoty půdní vlhkosti aktuálně odpovídají červenci a již nyní je pravděpodobné, že se v létě k normálu spíše nevyšplhají. O suchu a výhledech na léto s koordinátorem projektu Intersucho profesorem Miroslavem Trnkou.

Čro PLUS: Znalost DNA pomáhá při šlechtění rostlin

09. červen 2022
Díky znalosti DNA poznají šlechtitelé už ze semínka, jaké vlastnosti bude rostlina bude mít. Tím se šlechtění velmi urychluje.     

Studenti Střední školy zemědělské a zahradnické navštívili olomoucké pracoviště ÚEB

08. červen 2022
Na pět desítek středoškolských studentů  Střední školy zemědělské a zahradnické v Olomouci přijelo 7. června na exkurzi do Centra strukturní a funkční genomiky rostlin ÚEB. 

Záznam diskuze Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí?

07. červen 2022
Hrozící nedostatek potravin, sucho, klimatická změna, rostoucí světová populace – stručný výčet důvodů, proč by Evropská unie měla dát zelenou cíleným genovým editacím  

Dnes začíná mezinárodní konference Food, microbiota and immunity

06. červen 2022
Cílem této konference je umožnit setkání imunologů, mikrobiologů a vědců, kteří se zabývají výzkumem potravin a umožnit tak diskusi, navazování spolupráce a přenos znalostí napříč obory, státy a generacemi vědců.   

Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí?

03. červen 2022
Prof. Eva Zažímalová a doc. Aleš Pečinkal budou 3. 6. 2022 v 15:00  hosty panelové diskuze Václava Moravce  Hrozí lidstvu hlad? Jak uživit 8 miliard lidí? na Veletrhu vědy v Praze. 

Festival filosofie bude i o potravinách pro budoucnost

02. červen 2022
Mezi hosty červnového Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí budou letos také prof. Jaroslav Doležel a dr. Barbora Duží  

Hospodářské noviny: Sucho je zpět. Půda vysychá v Česku i zbytku Evropy, potraviny kvůli tomu mohou zdražit

01. červen 2022
Pokud dostatečně prší, vyhání farmář Daniel Pitek svoje krávy a ovce na stráně v údolí pod Milešovkou brzy na jaře. Letos ale dlouho váhal. „Je zase sucho, tráva roste velmi pomalu, a tak jsem je krmil až do minulého týdne senem z loňska. 

Seminář Střevní mikrobiom vs duševní a neurologické poruchy ke zhlédnutí

31. květen 2022
Dne 3. května 2022 se v budově Akademie věd ČR konal celodenní seminář na téma mikrobiom a duševní a neurologické choroby. Seminář organizovala  Česká mikrobiomová společnost České lékařské společnosti JEP a program Strategie AV21 “Potraviny pro budoucnost”. Podívejte se na záznam všech přednášek!

Maturanti z Českého Krumlova se seznámili s naším výzkumem půdního mikrobiomu

27. květen 2022
Laboratoř půdních bakterií BC AVČR uspořádala 18.5. 2022  workshop pro studenty maturitních tříd Gymnázia Český Krumlov.