Média

Áčko: Světová věda z Hané

25. září 2017
V roce 2011 překročila světová populace sedm miliard, do roku 2050 přibudou nejméně další dvě miliardy. Dokáže naše planeta uživit rostoucí počet obyvatel? Odpověď možná ukrývá i genom  pšenice, v jehož výzkumu patří vědci z Akademie věd ČR mezi světovou špičku. Více ZDE

MF Dnes: Olomouc je dobrá i celosvětově

19. září 2017
K porážce rakoviny i „stvoření“ odolnějšího ječmene, z něhož ve výsledku bude víc mouky, může pomoci výzkum Aleše Pečinky. Do Olomouce s sebou z elitního německého ústavu nyní přivedl celý výzkumný tým, což lze ve vědeckém světě považovat za raritu. Více informací ZDE.

Akademie věd ČR: Odborníci na fotosyntézu se setkali v České republice

12. září 2017
Jak se vyrábějí ze sinic a řas moderní léky či jak čelit důsledkům globálního oteplování? Nejen těmito tématy se zabývali experti na setkání GAP v jihočeské Třeboni, které se v České republice uskutečnilo vůbec poprvé.   Celkem 69 účastníků z 24 zemí se ve dnech 19. až 30. srpna 2017 sešlo v třeboňském Centru řasových biotechnologií ALGATECH, jež je jedním z pracovišť Mikrobiologického ústavu AV ČR. Na společném setkání se zabývali především fotosyntézou u řas a sinic. Více ZDE

Časopis Botanika: Nová Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum v Olomouci pomáhá šlechtitelům

11. září 2017
V rámci Strategie AV21 Akademie věd České republiky a jejího výzkumného programu Potraviny pro budoucnost byla na olomouckém pracovišti Ústavu experimentální botaniky AV ČR (ÚEB) na jaře letošního roku otevřena Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum. 

AV ČR: Mimořádné vědecké talenty posilují tým v Olomouci

05. září 2017
Do laboratoře Ústavu experimentální botaniky AV ČR v Olomouci míří celá vědecká skupina z německé Max Planck Society. S Alešem Pečinkou přijíždí na Hanou i jeho čtyři kolegové, aby zde pokračovali ve výzkumu rostlinné DNA. Více informací ZDE.

Žurnál UP: Absolvent Aleš Pečinka se vrací z Německa na Hanou. V Olomouci je špičkové pracoviště

01. září 2017
Z elitního německého Ústavu Maxe Plancka pro výzkum šlechtitelství rostlin v Kolíně nad Rýnem přechází do laboratoře Ústavu experimentální botaniky v Olomouci (ÚEB), kterou řídí rostlinný genetik profesor Jaroslav Doležel, celá výzkumná skupina. Více ZDE.

Český rozhlas: Poprvé v historii pořádá Česká republika setkání odborníků na fotosyntézu GAP

30. srpen 2017
Jak vyrobit ze sinic a řas nové léky nebo jak zabránit důsledkům globálního oteplování. To jsou témata celosvětového setkání odborníků na fotosyntézu GAP. Poprvé v historii se vědci z 24 zemí potkávají v České republice.Více ZDE

Časopis Téma: Obezita? Deprese? Záhadná síla bakterií v našem těle

30. červen 2017
Oblast lidského střeva zůstává stále hodně neprobádaná. Střevní mikroorganismy, především bakterie, však zřejmě hrají klíčovou roli v řadě onemocnění, od obezity, cukrovky, přes deprese až po alergie. Proč děti narozené císařským řezem mají životní handicap? Čtěte v časopisu TÉMA.

Český rozhlas: Způsobuje celiakii virus?

22. červen 2017
V Meteoru Českého rozhlasu Dvojka odpovídala na otázku zda celiakii může způsobovat virus prof. Helena Tlaskalová - Hogenová z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Pořad si můžete poslechnout ZDE.

O naší účasti na Veletrhu vědy a výzkumu v Olomouci psal Žurnál UP

21. červen 2017
Věda a nuda? To na Veletrhu vědy a výzkumu nikoho nenapadlo! Hlasité výbuchy, světelné efekty i dým vznášející se nad kahany a kádinkami. A k tomu davy zvídavých návštěvníků. Tak to vypadalo na Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého. Přírodovědecká fakulta byla během něj zejména díky návštěvám školních kolektivů doslova v obležení, plno bylo i v Pevnosti poznání.   

Brazílie schválila první geneticky upravenou třtinu

12. červen 2017
Brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CTNBio) ve čtvrtek schválil komerční využívání geneticky modifikované cukrové třtiny. Jde o významný milník pro brazilské odvětví výroby třtinového cukru, který se na světovém obchodu s cukrem podílí asi polovinou, uvedla agentura Reuters. Jinde na světě zatím geneticky upravená třtina k masovému pěstování schválena nebyla. Celý článek ČTK ZDE O budoucnosti GMO i o špičkové laboratoři ÚEB v Olomouci mluvil ve Studiu 6 České televize prof. Zdeněk Opatrný. Rozhovor si můžete pustit ZDE

Český rozhlas: Potravinové doplňky bez chemie? Nemožné

03. červen 2017
Propagovat život bez zbytečné chemie je dnes módní. Slovo „chemie“ nezřídka funguje jako strašák označující něco nezdravého. Přitom chemie je všude kolem nás. I vaření oběda je chemický proces. A co teprve příprava doplňků stravy a pilulek, k jejich vývoji je potřeba celá chemická laboratoř! Hostem pořadu Meteor byla dr. Olga Šolcová z Ústavu chemických procesů. Celý pořad ZDE

Web ČT24 - Víme, kde se ukrývá inteligence, oznámil mezinárodní vědecký tým

23. květen 2017
Tým evropských a amerických vědců zveřejnil závěry studie, ve které popsal 52 genů, jež jsou u lidí spojené s inteligencí.Reportáž ZDE