Média

Český rozhlas Plus: Obavy z hladu se týkají i Evropanů. Za 30 let budeme jíst cvrčky i geneticky upravené rostliny

08. prosinec 2017
V roce 2050 má podle odhadu OSN lidská populace dosáhnout počtu 9,7 miliardy obyvatel. Řada vědeckých studií tvrdí, že při současném způsobu produkce potravin není možné takové množství lidí uživit. Vědci a instiktivně i běžná populace hledají na tuto otázku odpověď. Článek i reportáž ZDE.

Česká televize: Co jsou zdravé potraviny?

07. prosinec 2017
Na rozhovor s prof. Janou Hajšlovou o semináři Zdravé potraviny se můžete podívat ZDE

Česká televize Věda 24: Češi šlechtí odolnější odrůdy banánů

03. prosinec 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE.

Časopis Respekt: Rozvrat v mikrobiální ZOO

02. prosinec 2017
Nestává se příliš často, aby lékaři odložili moderní medikamenty a sáhli po dávném receptu. Začátkem dekády však v nemocnici v nizozemském Leidenu umírala čtyřiaosmdesátiletá žena na střevní infekci způsobenou bakteriemi zvanými klostridie; antibiotika proti nemoci projevující se průjmem a zvracením nepomáhala, a tak si ošetřující lékař vzpomněl na metodu, o které četl ve starých odborných časopisech: na transplantaci stolice, přenesení výkalů zdravého člověka do střev nemocného. Jiný nápad už neměl, a tak požádal nadřízeného o povolení. Více ZDE.

Česká televize: Banány odolné vůči škůdcům a nemocem

30. listopad 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE.

Parlamentní listy: Zdravé potraviny. Které jsou přínosné a které škodí?

28. listopad 2017
Kvalita potravin hraje ve výživě lidí významnou roli. Přibližně jedna třetina obyvatel planety trpí tzv. skrytým hladem, což je příjem prázdných kalorií bez dostatečného množství vitaminů, minerálů a stopových prvků.Více ZDE.

Blesk: Experti: Svět se řítí do hladomoru. Budoucnost je v geneticky upraveném jídle a řasách

13. listopad 2017
Hrozí modernímu světu hladomor? Ještě před několika lety jsme mysleli, že díky vědě z něj uděláme problém minulosti. Současnost, kdy každoročně stoupá počet lidí, kteří trpí hladem, však ukázala, že budoucnost hrozí černými scénáři. O tom, jak může zasáhnout moderní věda, diskutovali v pondělí odborníci na Akademii věd České republiky. Celý článek ZDE.    

ČT Věda24: Týden vědy a techniky

12. listopad 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE.

Česká televize: Začíná Týden vědy a techniky

06. listopad 2017
Reportáž si můžete pustit ZDE

Úroda: Nová metoda urychlí šlechtění plodin

31. říjen 2017
Šlechtění nové odrůdy může trvat více než deset let, je velmi náročné a není výjimkou, že se odrůda neosvědčí a je stažena z trhu už po pár letech pěstování.   

UP Žurnál: Týden vědy a techniky: nové exponáty a přednášky špičkových vědců

31. říjen 2017
Vědecké pokusy, nové geologické exponáty, přednášky špičkových vědců i zábavně vzdělávací workshopy nabídnou Pevnost poznání a Přírodovědecká fakulta UP během Týdne vědy a techniky Akademie věd ČR. Více ZDE

Týden.cz: Jak předejít hladomorům? Budeme jíst trávy

30. říjen 2017
Počet lidí trpících nedostatkem jídla roste. Stejně jako populace na naší planetě. Tradiční plodiny přestávají stačit a podle některých prognóz hrozí lidstvu další hladomor. "Metody, které nás od něj už jednou zachránily, jsou ale vyčerpány," varuje rostlinný genetik Jaroslav Doležel.Více ZDE.

Týden: Potraviny budoucnosti? Třeba trávy

22. říjen 2017
Počet lidí trpících nedostatkem jídla roste. Stejně jako populace na naší planetě. Tradiční plodiny přestávají stačit a podle některých prognóz hrozí lidstvu další hladomor. "Metody, které nás od něj už jednou zachránily, jsou ale vyčerpány," varuje rostlinný genetik Jaroslav Doležel.Více ZDE.