Média

CRH: Dědičný kód pšenice je i díky olomouckým vědcům rozluštěn

20. srpen 2018
Genom pšenice seté, jedné z nejvýznamnějších zemědělských plodin, je rozluštěn. O získání velmi přesné referenční sekvence genomu informovalo Mezinárodní konsorcium pro sekvenování genomu pšenice (IWGSC) v článku v časopise Science. Více ZDE.

CRH: Genetic code of wheat has been broken also thanks to Olomouc scientists

20. srpen 2018
The genome of common wheat, one of the most important agricultural crops, has been resolved. International Consortium for Wheat Genome Sequencing (IWGSC) has informed about the achievement of a highly accurate genome reference sequence in an article in Science. You can read the article HERE.

iDnes: Vědci rozluštili genom pšenice, vylepší výnosy i odolnost proti suchu

20. srpen 2018
Po více než dekádě bádání se skupině vědců z dvaceti zemí světa podařilo rozluštit celý dědičný kód pšenice seté. Na výzkumu, který může mít celosvětový přínos, neboť má umožnit genetické vylepšení plodiny z hlediska výnosu, odolnosti vůči chorobám nebo suchu, mají velký podíl i experti z Olomouce. Článek ZDE.  

Akademie věd: Čeští vědci pomohli rozluštit genom pšenice

20. srpen 2018
Dvěma stovkám vědců z 20 zemí se po 13 letech podařilo rozluštit genom pšenice seté, nejrozšířenější zemědělské plodiny. Výsledky, na kterých se významně podíleli odborníci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR, pomohou rychlejšímu šlechtění odrůd pšenice s lepšími vlastnostmi nebo třeba také lidem s alergií na lepek. Článek ZDE.

Aktuálně.cz: Jako by se v místnosti rozsvítilo. Přečetli jsme DNA pšenice, může to pomoct i alergikům

20. srpen 2018
Mezinárodnímu týmu vědců, mezi nimiž byli i odborníci z Olomouce, se podařilo rozluštit celý dědičný kód jedné z nejrozšířenějších zemědělských plodin světa, pšenice seté. Na výzkumu trvajícím 13 let se podílelo 200 vědců z 20 zemí světa. Článek ZDE.

Sciencemag: Genom pšenice rozluštěn

20. srpen 2018
Genom pšenice seté, jedné z nejvýznamnějších zemědělských plodin, je rozluštěn. Více ZDE.

Hospodářské noviny: Vědci včetně Čechů rozluštili dědičný kód pšenice, který je pětkrát delší než lidský. Usnadní šlechtění

20. srpen 2018
Mezinárodnímu týmu vědců, mezi nimiž byli i odborníci z Olomouce, se podařilo rozluštit celý dědičný kód jedné z nejrozšířenějších zemědělských plodin světa, pšenice seté. Na výzkumu trvajícím 13 let se podílelo 200 vědců z 20 zemí světa. Objev sehraje velkou roli při šlechtění odolnějších odrůd, řekli novinářům odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Článek ZDE.

Haló noviny: Vědci rozluštili celý dědičný kód pšenice seté

20. srpen 2018
Mezinárodnímu týmu vědců, mezi nimiž byli i odborníci z Olomouce, se podařilo rozluštit celý dědičný kód jedné z nejrozšířenějších zemědělských plodin světa, pšenice seté. Na výzkumu trvajícím 13 let se podílelo 200 vědců z 20 zemí světa. Objev sehraje velkou roli při šlechtění odolnějších odrůd, řekli dnes novinářům odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Více ZDE.

Česká televize: Genom pšenice rozluštěn

20. srpen 2018
Je 5x složitější než lidský, má skoro 17 miliard písmen kódu a na jeho rozluštění pracovalo asi 200 vědců z 20 zemí. Český tým z Olomouce se na tom podílel zásadní měrou.

Česká televize: Přelom ve výzkumu DNA pšenice

20. srpen 2018
Na přečtení genomu pšenice seté se podílelo i olomoucké pracoviště Ústavu experimentální botaniky. Podívejte se na reportáž, kterou natočila Česká televize ZDE. 

Česká televize: Vědci rozluštili genetický kód pšenice

20. srpen 2018
To zásadním způsobem pomůže například při šlechtění odolnějších odrůd. Celá reportáž v Událostech ČT ZDE.

Česká televize: Přelomový úspěch: Vědci přečetli celý genom pšenice. Klíčovou roli hráli experti z Olomouce

20. srpen 2018
Po třinácti letech intenzivní mezinárodní spolupráce se dvěma stovkám vědců z dvaceti zemí podařilo získat velmi přesný a hlavně kompletní genom nejrozšířenější zemědělské plodiny: pšenice seté.

Český rozhlas: Pole, které teče

16. srpen 2018
Podívejte se námi na zvláštní “pole”. S řasou chlorella, která se na něm pěstuje, se setkáte v podobě potravinových doplňků. V budoucnu by mohla sloužit jako přirozené antibiotikum proti bakteriím.