Dne 3. prosince 2019 se konal jeden z mnoha seminářů na téma lidského mikrobiomu pod hlavičkou Akademie věd ČR s názvem Mikrobiom a možnosti jeho ovlivnění. Udělal jsem si pár zápisků a zkusím nastínit, co v prezentovaných oblastech přednášející poodhalili.Celý článek ZDE.
Jaroslav Doležel je vynikající vědec světového renomé, který se mimořádně zasloužil o českou vědu a vědecký pokrok vůbec. Jaká byla jeho cesta k úspěchu? Poslechněte si jeho pětidílné rozhlasové vzpomínání pro vltavský cyklus Osudy.
Tvůrci projektu InterSucho, který je službou zemědělcům, chystají v polovině roku spuštění portálu Agrorisk. Díky modelům dokážou předpovědět, jaké hrozí porostům riziko od biotických i abiotických činitelů.
BIOTRIN se stal partnerem programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, který je zaměřen na biotechnologie a možnosti jejich využítí v zemědělství i potravinářství.
Vyšlechtit kvalitnější a odolnější odrůdy pšenice bude v budoucnu snazší díky výzkumu planých předchůdců plodiny v olomoucké laboratoři Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR), která je součástí Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum (CRH).
Vyšlechtit kvalitnější a odolnější odrůdy pšenice bude v budoucnu snazší díky výzkumu jejích planých předchůdců v olomoucké laboratoři Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR (ÚEB AV ČR), která je součástí Centra regionu Haná pro zemědělský a biotechnologický výzkum (CRH).
V dětství chtěl být myslivec, ale nakonec to u něj vyhrály rostliny. Rostlinný genetik Aleš Pečinka z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum se z klasického „kytičkáře“ posunul přes cytologii až k molekulární biologii a epigenetice.
Drobné organismy byly desítky let spojovány s nadějemi na výživu lidstva. I když se v masovém měřítku zatím nevyužívají, jejich potenciál je přesto obrovský nejen jako zdroj potravy, ale také třeba jako zdroj přírodních materiálů nahrazujících plasty.