Média

Akademie věd: Geneticky upravené plodiny mohou zachránit lidské životy, jejich použití ale brání strach

20. březen 2019
Bezlepková pšenice pro celiaky nebo tzv. zlatá rýže obohacená provitaminem A, která by mohla zabránit oslepnutí tisíců dětí v rozvojových zemích… Nejen tyto ale i další druhy geneticky upravených plodin jsou možnými potravinami budoucnosti. 

Akademie věd ČR: Předsedkyně AV ČR přednáší v Jeruzalémě o rostlinné genetice

20. březen 2019
Delegace z Akademie věd ČR jedná v Izraeli o spolupráci v oblasti rostlinné genetiky. Je hostem dvoudenního odborného workshopu nazvaného Plant Genomics v Jeruzalémě. Vystoupí na něm řada prominentních vědců. 

Přednáška Aleše Pečinky o genetických modifikacích byla úspěšná

19. březen 2019
Přednáška o genetických modifikacích rostlin, která se uskutečnila 18. 3. 2019 v Akademii věd ČR vzbudila velkou pozornost veřejnosti. 

Vitalia.cz: Kolik jídla ušetříte, když si nebudete plést pojmy

12. březen 2019
Až 8,8 milionu tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení, upozorňuje ve své tiskové zprávě iniciativa Zachraň jídlo. 

Biotrin.cz: Nature-Future na Národní: genová editace starší než deset tisíc let

11. březen 2019
V Galerii Věda a umění (Akademie věd na Národní třídě) se u symbolického laboratorního stolu setkávají mezinárodně uznávaný český rostlinný genetik, prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc., ruský botanik a genetik N. I. Vavilov a známý švýcarský fotograf Mario del Curto, který se vydal po stopách Vavilovova odkazu, aby zdokumentoval pohnuté osudy výzkumných stanic i jejich zaměstnanců. 

Bezpečnost potravin.cz: Jaký je rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”? Polovina Čechů chápe označení špatně

08. březen 2019
Až 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”.

Nositel Akademické prémie Jaroslav Doležel přednášel o luštění genomu pšenice

08. březen 2019
V uplynulých šesti letech čerpali největší vědecký grant v Česku, Akademickou prémii, nyní představili své výsledky. Genetik Jaroslav Doležel, který se svým týmem rozluštil genom pšenice, a astronom Pavel Spurný, který podstatně rozšířil českou část Evropské bolidové sítě, vystoupili 7. března v Akademii věd ČR se svými přednáškami.     

Pražský deník: Nature - Future: Rostliny budoucnosti

07. březen 2019
V Galerii Věda a umění Akademie věd ČR začíná nová výstava představující úsilí vědců o zajištění dostatku potravin Nature – Future: Rostliny budoucnosti. 

Ekolist.cz: Polovina Čechů chápe špatně rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”

07. březen 2019
Okolo 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”

Lidové noviny: O Rusku a genetice

06. březen 2019
Genetika už není téma jen pro znalce.Díky profesoru Doleželovi a úspěchu při luštění genomu pšenice to ví i širší veřejnost. 

Agris.cz: Jaký je rozdíl mezi pojmy “minimální trvanlivost” a “spotřebujte do”? Polovina Čechů chápe označení špatně

06. březen 2019
Až 8,8 milionů tun jídla ročně se v EU vyhodí kvůli datům na obalech potravin. Jedním z důvodů je, že spotřebitelé mají mezery ve znalosti významu označení. Podle výzkumu CVVM více než polovina Čechů chápe pojem "minimální trvanlivost do" stejně jako termín "spotřebujte do”. 

Český rozhlas: Až 9 milionů tun jídla se ročně v EU vyhodí kvůli datům na obalech, lidé si je špatně vysvětlují

06. březen 2019
Zhruba 51 % Čechů špatně chápe pojmy „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Vyplývá to z loňského šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. První zmíněné označení lidé podle průzkumu často mylně vnímají jako datum použitelnosti. Jak uvádí iniciativa Zachraň jídlo, vyhazují se tak i potraviny, které jsou pravděpodobně ještě v pořádku. 

Potravinářský zpravodaj: Češi jídlem vědomě neplýtvají, schází jim však čas a inspirace, jak potraviny využít

06. březen 2019
Podle Organizace pro výživu a zemědělství se za rok na světě vyhodí nebo znehodnotí třetina veškeré produkce potravin. Pokud bychom toto množství dokázali zachránit, nasytili bychom až tři miliardy lidí.1 Jak jsou na tom s plýtváním jídlem Češi a Slováci?