Aktuality

(Nejen) o byznysu s probiotiky a vlivu české kuchyně na střevní mikroflóru s vyznamenanou profesorkou

16. prosinec 2024
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR se dlouhodobě zabývá základním výzkumem v oblasti imunologie. I přes svůj věk (85 let) stále aktivně působí ve vědecké i akademické sféře. Zaměřuje se na význam mikrobiomu pro vznik chronických nemocí.

Letošní doba s teplotou nad pět stupňů je rekordní, měla výrazný vliv na přírodu

16. prosinec 2024
Letošní doba s teplotou nad pět stupňů Celsia, která je klíčová pro vývoj vegetace, byla o čtvrtinu delší, než je průměr za léta 1961 až 2020, vyplývá z dat, která na síti X zveřejnil klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček.

Čeho se našemu výzkumnému programu podařilo dosáhnout? Podívejte se na záznam přednášky koordinátora prof. Jaroslava Doležela.

03. prosinec 2024
Jaroslav Doležel na konferenci Strategie AV21, kterou pořádala Akademie věd ČR zdůraznil, že na Zemi trpí hladem až 800 milionů lidí a více než tři miliardy si nemohou dovolit zdravou stravu. Produkci potravin navíc ohrožuje i změna klimatu nebo zhoršení kvality půdy.

Miloslav Kverka v podcastu Akademie věd ČR

12. listopad 2024
Co vše víme o mikroorganismech, které žijí v našem těle i na něm? V čem se zásadně změnil jejich výzkum od dob Louise Pasteura? A začínají všechny nemoci ve střevě? Epizodou věnovanou střevnímu mikrobiomu provází imunolog Miloslav Kverka, vedoucí laboratoře buněčné a molekulární imunologie v Mikrobiologickém ústavu AV ČR.

Nenechte si ují seminář Půdní doplňky nad zlato

12. listopad 2024
Zemědělská půda je základem pro produkci potravin a pro její zvýšení se proto již po několik desítek let využívají nejrůznější technologie intenzivního zemědělství. Ty sice krátkodobě zvýší produkci potravin ale zároveň z dlouhodobého hlediska vedou ke snížení obsahu organické hmoty a tedy k degradaci kvality a zdraví půd.

Jídla nakupujeme moc. Nejhorší jsou hlad, slevy a balení XXL, říká socioložka

05. listopad 2024
Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru každý člověk v České republice. Socioložka Naděžda Čadová už osmý rok mapuje podrobnosti o plýtvání potravinami a názorech na tento fenomén.

Konec plýtvání masa? Ze zbytků umí čeští vědci vytvořit látku pro zdraví psů

05. listopad 2024
Čeští výzkumníci dokončili vývoj probiotik pro psy z odpadu, který vzniká při zpracování kuřecího masa. Unikátní je, že umí využít tuto surovinu na maximum. Prášek má mít pozitivní vliv na zdraví čtyřnohých zvířat. Na trh jej však zatím žádná firma neuvedla.

Průzkum Sociologického ústavu: Zájem o lokální potraviny roste, 65 procent lidí by za ně připlatilo

29. říjen 2024
Zájem o lokální potraviny mezi Čechy roste. Zatímco v roce 2020 se o ně zajímalo 30 procent lidí, letos je to 39 procent, vyplývá z průzkumu Akademie věd ČR (AV). Průzkum také zjistil, že dvě třetiny dotázaných by dalo přednost lokální potravině, i kdyby byla dražší. Mezi nejčastěji nakupované potraviny lokálního původu patří ovoce a zelenina, vejce a med.

Akademie věd představila výsledky tří výzkumných programů Strategie AV21

22. říjen 2024
Vesmír pro lidstvo, Potraviny pro budoucnost a Společnost v pohybu a veřejné politiky. To jsou tři výzkumné programy, které se 14. října 2024 představily na konferenci Strategie AV21 v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze.

Češi mění pšenici. Mohou pomoci zahnat hlad ve světě.

21. říjen 2024
Ve světě podle OSN narůstá počet hladovějících lidí. Cestou z potravinové krize je i genetická úprava pšenice tak, aby dokázala vyrůst i v poušti. Na jejím vylepšení pracují i čeští vědci ve spolupráci s českou ambasádou v Egyptě.

Fungování klasických farem přispívá také k řešení problému s plýtváním potravin

16. říjen 2024
V odpadu skončí až jedna třetina potravin – každý rok tedy asi 1,3 miliardy tun. Tolik jídla, že by dokázalo nasytit zhruba 3 miliardy lidí. Tématu plýtvání se věnovala konference Akademie věd nazvaná Potraviny pro budoucnost. Ukázala mimo jiné, že Česko si v tomto ohledu nevede vůbec špatně. Množství potravinového odpadu vyprodukovaného českými domácnostmi je hluboko pod průměrem Evropské unie.

Jaroslav Doležel: Otevřeli jsme nový směr výzkumu dědičné informace

09. říjen 2024
Když média obletěla zpráva, že se českým vědcům podařilo zobrazit chromozom v přirozeném stavu, často se sdělení redukovalo na úspěch brněnského pracoviště AV ČR, které vyvinulo inovativní zobrazovací metodu A-ESEM. S návrhem využít ji pro studium chromozomů ale přišel Jaroslav Doležel z Olomouce, který se studiu chromozomů věnuje celý svůj profesní život.

Seminář Mluvíme s mikroby napříč společenskými vědami

01. říjen 2024
Pozvánka/Invitation na seminář programu Strategie AV21 a projektu INTER MICRO ve spolupráci se Sociologickým ústavem AV ČR to the seminar of the programme Strategy AV 21 and INTER MICRO project MLUVÍME S MIKROBY NAPŘÍČ PŘÍRODNÍMI A SPOLEČENSKÝMI VĚDAMI Kdy: 7. října 2024 / October 7th, 2024, 10:00-15:20 Kde: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, místnost č. 206 Jazyk semináře/Language of the seminar: angličtina/English