Aktuality

Jak střevní bakterie ovlivňují naše tělo i mysl? To se dozvíte v nové knize Mikrobiom a zdraví

20. únor 2025
Kniha Mikrobiom a zdraví autorek Heleny Tlaskalové - Hogenové a Danky Eklové a kolektivu přináší fascinující pohled na to, jak střevní mikroorganismy ovlivňují naše zdraví a celkovou pohodu. Tento dosud málo probádaný svět bakterií, virů a dalších mikroorganismů obývajících naše tělo, hraje mnohem větší roli, než jsme si mysleli.

Přestane pivo chutnat jako pivo? Klimatické změny ohrožují oblíbený nápoj Čechů

18. únor 2025
Televize BBC informovala o výzkumu Ústavu výzkumu globální Akademie věd ČR, který upozornil na hrozbu změny klimatu pro jeden z nejoblíbenějších nápojů světa a nutnost zavést příslušná opatření.

Sníh i řeky jsou kvůli teplé zimě na polovině, jižní Moravě hrozí velké sucho

18. únor 2025
Ačkoliv teplejší zimy vnímá mnoho lidí jako pozitivum, pro přírodu tento trend znamená výrazné problémy. Na jižní Moravě je kvůli vyšším teplotám téměř o polovinu méně sněhu, než je v únoru běžné, což působí starosti zejména kvůli množství podzemní vody.

Nenechte si ujít zajímavou konferenci a workshop ICEM 2025

11. únor 2025
Latest Trends in In-situ and Correlative Electron Microscopy – Conference & Workshop ICEM 2025 je tématicky zaměřená konference, jejíž součástí jsou workshopy.

Silné mrazy mohou podle vědců z našeho výzkumného programu začátkem příštího týdne ohrozit ozimé porosty na polích

14. únor 2025
Silné mrazy, které předpovídají meteorologové na konec tohoto a především začátek příštího týdne, mohou ohrozit porosty ozimých obilovin a řepky na polích.

Toxické látky z fluorových vosků jsou i ve vodě pro Liberec a Jablonec, upozorňují vědci

11. únor 2025
Toxické látky z fluorových vosků se nenacházejí jen v běžkařských stopách, ale také v půdě, rostlinách, zvířatech, a dokonce ve vodě, která slouží k zásobování Liberce a Jablonce.

Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství odhaluje vliv klimatické změny na zemědělskou praxi

09. únor 2025
Klimatická změna významně ovlivňuje zemědělství, narušuje tradiční vzory počasí, zvyšuje teplotu a mění srážkový režim, což zvyšuje četnost a intenzitu extrémních jevů, jako jsou sucho, povodně nebo vegetační mrazy.

Rostlinní biologové podrobně popsali evoluci samčího pohlavního chromozomu

09. únor 2025
DNA chromozomu Y u silenky širolisté, kvetoucí rostliny, která má podobně jako lidé oddělená pohlaví, rozluštil mezinárodní tým s významnou účastí českých vědců. V aktuálním vydání časopisu Science badatelé popsali vznik a další evoluci chromozomu Y, který je u této rostliny nebývale velký.

Přečtěte si rozhovor s Davidem Kopeckým, prvním Čechem ve vedení EUCARPIA

01. únor 2025
David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se od letoška stal historicky prvním Čechem v nejužším vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin EUCARPIA.

ÚVGZ chystá praktický workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti

29. leden 2025
Nenechte si ujít workshop Agrometeorologické výzvy současnosti a budoucnosti, který organizuje 25. 2. 2025 ve spolupráci s Mendelovou univerzitou Ústav výzkumu globální změny AV ČR.

Zdravé a dostupné potraviny, které nezničí krajinu. V Akademii věd startuje výzkum s velkým přesahem do praxe

20. leden 2025
Zajištění dostatku kvalitních potravin v době klimatické změny, zlepšení kvality půdy nebo výzkumu kontaminací se od letošního roku věnují odborníci ze šestnácti laboratoří Akademie věd ČR (AV ČR) a dvou desítek dalších pracovišť.

Český vědec se poprvé dostal do vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin

06. leden 2025
V nejužším vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin (EUCARPIA) od letošního roku působí David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Prestižní funkci v asociaci zastává jako první Čech v historii. EUCARPIA sdružuje na tisíc vědců a šlechtitelů z celého světa. Jejím hlavním cílem je přispívat ke šlechtění odolnějších rostlin a podporovat vědeckou a technickou spolupráci v této oblasti.

Náš výzkumný program Potraviny pro budoucnost končí. Startuje ale program Udržitelná produkce a spotřeba potravin

16. prosinec 2024
Výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 po deseti letech fungování končí. Děkujeme za přízeň vám všem. Současně vám s radostí představujeme nový program Udržitelná produkce a spotřeba potravin, který bude pokračovat na těchto webových stránkách.