Aktuality

Blízcí příbuzní prvních eukaryot využívají světlo jinak, než se doposud myslelo

03. červen 2025
Mezinárodní výzkumný tým, jehož součástí jsou i vědci z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni, popsal nový typ mechanismu zachycování světelné energie u málo probádané skupiny mořských mikroorganismů, archeí.

Semínka jako cesta k proměně, zachování tradic i udržitelnosti: Festival Země na talíři míří do Olomouce

02. červen 2025
Festival Země na talíři se v Olomouci zaměří na téma produkce a spotřeby potravin. Hlavním motivem letošního ročníku budou semínka a ⁠ jejich význam pro udržitelné zemědělství i odolnost potravinového systému.

Klimatická změna ohrožuje potravinovou bezpečnost, shodují se experti

30. květen 2025
Klimatická změna zásadně proměňuje podmínky pro zemědělskou produkci v Česku a globálně bude mít vliv na potravinovou bezpečnost.

Odpadní vody a veřejné zdraví – odborný seminář

29. květen 2025
Zveme vás na odborný seminář zaměřený na moderní přístupy k ochraně veřejného zdraví a vodního hospodářství. Pro hygieniky, vodohospodáře, úředníky i odbornou veřejnost.

Od pěstování zeleniny po rituály u ohně. O eko-bio-ezo subkultuře se socioložkou Martou Kolářovou

28. květen 2025
Přesvědčení, ve kterém se snoubí alternativní spiritualita a environmentalismus, se v české společnosti šíří a stává se součástí mainstreamu.

Expertka: Krajina trpí zeleným suchem, bez srážek to bude problém pro zemědělce

27. květen 2025
V některých regionech se už nyní objevují první známky takzvaného zeleného sucha. Jde o stav, kdy je vegetace na pohled zelená, ale v půdě chybí dostatek vláhy.

Nenechte si ujít přednášku Jana Šafáře na Veletrhu vědy

23. květen 2025
Slova jako „GMO“ či „genetická modifikace“ v lidech často vyvolávají obavy. Přitom jde o technologie, které mohou hrát klíčovou roli v naší budoucnosti, a to v době, kdy čelíme klimatické změně, rostoucí populaci a tlaku na udržitelnost.

Právo: Na změny klimatu si zvykáme, ale důsledky neřešíme

22. květen 2025
V příštích dekádách zřejmě Česko čekají extrémně teplá léta, doprovázená intenzivnějšími povodněmi, a mírné zimy. Smrkové lesy postupně ustupují listnáčům, potřeba ale bude systematičtější příprava na změnu klimatu.

Magazín Experiment: Je bezpečné jíst ryby z českých řek?

21. květen 2025
V některých českých řekách jsou podle odborníků ryby kontaminované a lidé by je neměli vůbec jíst.

Martina Dlasková z našeho programu byla hostem Radiožurnálu

20. květen 2025
Pachové odpuzovače sice chrání zvířata ale podle českých vědců většina z nich škodí přírodě. Do půdy se z nich totiž uvolňují mikroplasty.

Plochy chmelnic se proti loňsku mírně zmenšily, je to ale dlouhodobější trend

19. květen 2025
Plochy chmelnic v Česku se proti loňsku mírně zmenšily. Zatímco loni v srpnu zaujímaly 4845 hektarů, letos ke konci dubna to bylo 4816 hektarů.

Vývoj teploty v ČR - dopady na zemědělství

16. květen 2025
V roce 2024 překročila průměrná roční teplota vzduchu v ČR poprvé od začátku jejího měření 10 °C.

Počet poruch příjmu potravy se u mladých lidí zdvojnásobil

15. květen 2025
Rapidně narůstá počet lidí, kteří se potýkají s některou z poruch příjmu potravy. Alarmující situace je u mladistvých ve věku 14 až 18 let, hlavně u dívek. Za posledních deset let se u nich výskyt poruch příjmu potravy zdvojnásobil.