Média

Přestane pivo chutnat jako pivo? Klimatické změny ohrožují oblíbený nápoj Čechů

18. únor 2025
Televize BBC informovala o výzkumu Ústavu výzkumu globální Akademie věd ČR, který upozornil na hrozbu změny klimatu pro jeden z nejoblíbenějších nápojů světa a nutnost zavést příslušná opatření.

Sníh i řeky jsou kvůli teplé zimě na polovině, jižní Moravě hrozí velké sucho

18. únor 2025
Ačkoliv teplejší zimy vnímá mnoho lidí jako pozitivum, pro přírodu tento trend znamená výrazné problémy. Na jižní Moravě je kvůli vyšším teplotám téměř o polovinu méně sněhu, než je v únoru běžné, což působí starosti zejména kvůli množství podzemní vody.

Silné mrazy mohou podle vědců z našeho výzkumného programu začátkem příštího týdne ohrozit ozimé porosty na polích

14. únor 2025
Silné mrazy, které předpovídají meteorologové na konec tohoto a především začátek příštího týdne, mohou ohrozit porosty ozimých obilovin a řepky na polích.

Přečtěte si rozhovor s Davidem Kopeckým, prvním Čechem ve vedení EUCARPIA

01. únor 2025
David Kopecký z Ústavu experimentální botaniky AV ČR se od letoška stal historicky prvním Čechem v nejužším vedení Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin EUCARPIA.

(Nejen) o byznysu s probiotiky a vlivu české kuchyně na střevní mikroflóru s vyznamenanou profesorkou

16. prosinec 2024
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc. z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR se dlouhodobě zabývá základním výzkumem v oblasti imunologie. I přes svůj věk (85 let) stále aktivně působí ve vědecké i akademické sféře. Zaměřuje se na význam mikrobiomu pro vznik chronických nemocí.

Letošní doba s teplotou nad pět stupňů je rekordní, měla výrazný vliv na přírodu

16. prosinec 2024
Letošní doba s teplotou nad pět stupňů Celsia, která je klíčová pro vývoj vegetace, byla o čtvrtinu delší, než je průměr za léta 1961 až 2020, vyplývá z dat, která na síti X zveřejnil klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček.

Miloslav Kverka v podcastu Akademie věd ČR

12. listopad 2024
Co vše víme o mikroorganismech, které žijí v našem těle i na něm? V čem se zásadně změnil jejich výzkum od dob Louise Pasteura? A začínají všechny nemoci ve střevě? Epizodou věnovanou střevnímu mikrobiomu provází imunolog Miloslav Kverka, vedoucí laboratoře buněčné a molekulární imunologie v Mikrobiologickém ústavu AV ČR.

Články

20. květen 2024

Ovocnáře míjí úvaha, co bude za 10 let. Není pravda, že se na mrazíky nedá připravit, tvrdí bioklimatolog

14. květen 2024
Jaké rostliny bude možné pěstovat v blízké budoucnosti na jižní Moravě nebo kde je naprosto nevhodné budovat sjezdovky? I k tomu lze využít nově zveřejněnou mapu vývoje klimatické změny, kterou vytvořili vědci z Ústavu výzkumu globální změny Akademie Věd České republiky – CzechGlobe. 

Otepluje se a přitom nám mrznou stromy. Na výkyvy teplot si musíme zvykat, říká Hruška z Akademie věd

08. květen 2024
Škody na úrodě ovoce budou kvůli silným mrazům rozsáhlé. Ty zasáhly hlavně sady v Čechách. Ovocnáři odhadují, že škody přesáhnou miliardu korun. Český trh podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila není tak velký, aby v případě neúrody významně ovlivnil ceny. 

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů

07. květen 2024
Dubnové mrazy způsobily na vinicích škody přesahující dvě miliardy korun. Ohrožena je také existence zhruba 500 profesionálních pěstitelů ovoce v Česku, aktuálně jich je 700 až 800. Na úrodě ovoce jsou škody za více než miliardu korun. 

Peří je vynikající surovina pro růst rostlin i čištění půdy

30. duben 2024
Snížit negativní vliv intenzivního zemědělství na životní prostředí. Přitom zajistit výrobu většího množství potravin lepší kvality v době výkyvů počasí a oteplování, ale také zachovat zdravou a udržitelnou půdu. To jsou požadavky doby. 

Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice

23. duben 2024
Ovocné stromy by měla studená rána těchto dnů poškodit nejvýše lokálně, předpokládá Eva Svobodová, která se v Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR zabývá dopadem změny klimatu na agrosystémy.