Videa
Pilotní studie vermikompost
V Biologickém centru AV ČR se dr. Veronika Jílková zabývá výzkumem půdy. Společně se studenty zkoumala, jak kvalitu půdy ovlivňují produkty získané z vermikompostu. V něm totiž přetváří žížaly biologický odpad na organický substrát, který se dá využít jako hnojivo.
Hudba: https://www.bensound.com
Geneticky modifikované plodiny: Naděje nebo hrozba?
Jaká je budoucnost geneticky modifikovaných rostlin? Pomohou zajistit dostatek kvalitních potravin pro budoucí generace? Co jsou vlastně GM plodiny? Mohou způsobovat zdravotní problémy, nebo naopak našemu zdraví pomoci? Na tyto a mnoho dalších otázek hledáme odpovědi v panelové diskusi s výjimečnými hosty. Diskuse se účastní předsedkyně AV ČR prof. Eva Zažímalová, prof. Jaroslav Doležel, prof. Helena Tlaskalová-Hogenová, doc. Aleš Pečinka a moderovat ji bude Daniel Stach z ČT.
B chromozomy rostlin a jejich tajemství
Vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR jako první na světě přečetli ve spolupráci se zahraničními kolegy dědičnou informaci B chromozomu kukuřice. O B chromozomy se výzkumníci zajímají proto, že mají mimořádné vlastnosti a vymykají se Mendelovým zákonům dědičnosti. Výsledek bádání, který zveřejnil prestižní časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, může v budoucnu pomoci objasnit mechanismy vzniku některých genetických poruch i u lidí.
Potravinové alergie a celiakie
V současné době přibývá lidí, které trápí potravinové alergie i celiakie. Při tomto autoimunitním onemocnění musí pacienti dodržovat po celý život přísnou bezlepkovou dietu, která ale plně nenahradí normální stravu. Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR se proto podle dr. Daniela Sancheze pokouší najít nové suroviny, které by se daly využít právě při této dietě.
Hudba: https://www.bensound.com
Objev funkce nového genu ovlivňující rozmnožování semen
Funkci nově objeveného genu, který ovlivňuje tvorbu a kvalitu semen, objasnili jako první na světě vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Podle dr. Alše Pečinky může tento objev pomoci při šlechtění kvalitnějších a odolnějších zemědělských plodin.
Hudba: https://www.bensound.com
Omezení plýtvání potravinami
Sociologický ústav AV ČR se věnuje tématu plýtvání potravinami už několik let. Víte, že se nejvíce plýtvá přímo v českých domácnostech? A tipli byste si, co je podle Čechů nejvýznamnějším důvodem k omezení plýtvání? Odpověď zná Mgr. Radka Hanzlová.
Mikrobiom
Co je to mikrobiom? Dr. Dana Elhottová z Ústavu půdní biologie AV ČR vysvětluje, že tak označujeme soubor všech mikroorganismů (eukaryota, bakterie, archaea i viry), osidlujících určité prostředí.