Videa

Jak do budoucna zajistit dostatek potravin pro lidstvo?

02. září 2021
Prof. Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR je laureátem Národní ceny vlády Česká hlava a koordinátor výzkumného programu Akademie věd ČR Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Prof. Doležel ve videu vysvětluje, že lidstvo stojí před problémem, kterým je zajištění dostatku potravin do budoucna. Upozorňuje na to, že roste světová populace, ubývá přírodních zdrojů, mění se klima, a tak bychom se už nyní měli zamyslet nad tím, co udělat, aby bylo za několik let dostatek kvalitních potravin pro všechny. Hudba: https://www.bensound.com

Plýtvání potravinami: otázky, odpovědi a tipy proti plýtvání

23. srpen 2021
Prezentace Mgr. Radky Hanzlové ze Sociologického ústavu AV ČR, která přibližuje výsledky výzkumu zaměřeného na plýtvání potravinami

Přednáška prof. Prášila Pěstování a využití řas a sinic

17. březen 2021
Prof. Ondřej Prášil z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR přednášel 16. 3. 2021 pro Učenou společnost ČR. 

Pokus Newtonovské a newtonovské tekutiny

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Pokus Indikátor z červeného zelí

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Pokus Změna povrchového napětí

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Pokus Zhasnutí svíčky oxidem uhličitým

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Pokus Mýdlo z oleje a potaše

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Pokus Duha

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Pokus Faraonův had

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Pokus Chromatografie na křídě

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.

Hrnečku vař

04. březen 2021
Pokus ze série videí Chemie v kuchyni, která připravil Ústav chemických procesů Akademie věd ČR.