Videa

Pokus Horký led

02. únor 2022

Nákupní a spotřební chování Čechů

08. prosinec 2021
Zajímá vás, jaké je nákupní a spotřební chování Čechů? Podle výzkumu Sociologického ústavu AV ČR z loňského roku nakupuje občas na tržištích, farmářských trzích nebo v prodejnách zdravé výživy 2/5 lidí. 15 procent dotázaných nakupuje online a11 procent v bezobalových obchodech. Poslechněte si další zajímavé informace, které pro vás má Mgr. Radka Hanzlová. Hudba: https://www.bensound.com

Pilotní studie vermikompost

01. prosinec 2021
V Biologickém centru AV ČR se dr. Veronika Jílková zabývá výzkumem půdy. Společně se studenty zkoumala, jak kvalitu půdy ovlivňují produkty získané z vermikompostu. V něm totiž přetváří žížaly biologický odpad na organický substrát, který se dá využít jako hnojivo. Hudba: https://www.bensound.com

Geneticky modifikované plodiny: Naděje nebo hrozba?

09. listopad 2021
Jaká je budoucnost geneticky modifikovaných rostlin? Pomohou zajistit dostatek kvalitních potravin pro budoucí generace? Co jsou vlastně GM plodiny? Mohou způsobovat zdravotní problémy, nebo naopak našemu zdraví pomoci? Na tyto a mnoho dalších otázek hledáme odpovědi v panelové diskusi s výjimečnými hosty. Diskuse se  účastní předsedkyně AV ČR prof. Eva Zažímalová, prof. Jaroslav Doležel, prof. Helena Tlaskalová-Hogenová, doc. Aleš Pečinka a moderovat ji bude Daniel Stach z ČT.

B chromozomy rostlin a jejich tajemství

09. listopad 2021
Vědci z Ústavu experimentální botaniky AV ČR jako první na světě přečetli ve spolupráci se zahraničními kolegy dědičnou informaci B chromozomu kukuřice. O B chromozomy se výzkumníci zajímají proto, že mají mimořádné vlastnosti a vymykají se Mendelovým zákonům dědičnosti. Výsledek bádání, který zveřejnil prestižní časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, může v budoucnu pomoci objasnit mechanismy vzniku některých genetických poruch i u lidí.

Potravinové alergie a celiakie

03. listopad 2021
V současné době přibývá lidí, které trápí potravinové alergie i celiakie. Při tomto autoimunitním onemocnění musí pacienti dodržovat po celý život přísnou bezlepkovou dietu, která ale plně nenahradí normální stravu. Vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR se proto podle dr. Daniela Sancheze pokouší najít nové suroviny, které by se daly využít právě při této dietě. Hudba: https://www.bensound.com

Objev funkce nového genu ovlivňující rozmnožování semen

03. listopad 2021
Funkci nově objeveného genu, který ovlivňuje tvorbu a kvalitu semen, objasnili jako první na světě vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky AV ČR. Podle dr. Alše Pečinky může tento objev pomoci při šlechtění kvalitnějších a odolnějších zemědělských plodin. Hudba: https://www.bensound.com

Omezení plýtvání potravinami

02. listopad 2021
Sociologický ústav AV ČR se věnuje tématu plýtvání potravinami už několik let. Víte, že se nejvíce plýtvá přímo v českých domácnostech? A tipli byste si, co je podle Čechů nejvýznamnějším důvodem k omezení plýtvání? Odpověď zná Mgr. Radka Hanzlová.  

Mikrobiom

26. říjen 2021
Co je to mikrobiom? Dr. Dana Elhottová z Ústavu půdní biologie AV ČR vysvětluje, že tak označujeme soubor všech mikroorganismů (eukaryota, bakterie, archaea i viry), osidlujících určité prostředí.