Média

Umělými sladidly tělo neošálíte

05. duben 2017
Sladíte kávu umělým sladidlem, pijete kolu bez kalorií, a přesto máte pocit, že tloustnete? Není divu. Po sladké chuti v puse se totiž v těle nastartují stejné procesy, jako byste snědli třeba tři kostky cukru. Poslechněte si, co o umělých sladidlech řekla Českému rozhlasu Olga Šolcová ZDE. Foto: Fotobanka Pixabay  

Růžové jezero v Austrálii? Prof. Ondřej Prášil ví, proč se tak stalo

15. březen 2017
Tmavě zelené jezero v melbournském Westgate Park změnilo svou barvu na sytě růžovou. Prof. Ondřej Prášil vysvětlil podstatu tohoto jevu.    

Odpovědná večeře ukojila chutě i touhu po poznání

09. březen 2017
Pučálkový salát s mrkví, dýňová polévka s jablky a ořechy, bulgur se zeleninovým špízem a jahelník s jablky. Právě tyto pokrmy se servírovaly ve středu na Odpovědné večeři v Pevnosti poznání, která završila třídenní festival o jídle Země na talíři. Během hodování se účastníci dozvěděli třeba to, zda mohou techniky molekulární biologie a genetiky pomoci s výživou lidstva, kde lze získat v Olomouci potraviny bez obalu, jak zdravě vařit nebo co je potravinová banka. Celý článek ŽURNÁLU ONLINE ZDE. 

Workshopy, debaty, filmy, na festivalu Země na talíři se koná i "odpovědná" večeře

06. březen 2017
Zemědělská produkce ovlivňuje zásadním způsobem svět kolem. Jak dalekosáhlé jsou její dopady a nakolik je možné je zmírnit prozradí odborníci na festivalu Země na talíři. Na přetřes přijde problematika záboru půdy a osiv. Na závěr se zájemci mohou zúčastnit odpovědné večeře. Celý článek ZDE.

Festival Země na talíři poprvé v Olomouci

02. březen 2017
Jak bude vypadat naše zemědělství za pár desítek let, pokud budeme hospodařit jako doposud? Poslechněte si pozvánku na festival Země na Talíři v Olomouci ZDE.

V Pevnosti poznání bude Země na talíři: festival filmů o jídle a o planetě

02. březen 2017
Olomouc bude poprvé hostit filmový festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Pořádají ho společně nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky AV ČR a studentský spolek Udržitelný Palacký. Festival, který se příští týden uskuteční v Pevnosti poznání, interaktivním muzeu vědy Univerzity Palackého, nabídne filmy, besedy, workshopy i večeři s odborníky.Více informací na webu Univerzity Palackého ŽURNÁL ONLINE.

Země na talíři představí dokumenty o jídle

02. březen 2017
Olomouc bude poprvé hostit filmový festival dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Bude jej hostit Pevnost poznání, kde se bude promítat, ale uskuteční se zde také besedy a workshopy. Více na webu METROPOLE OLOMOUC.

První česká Aplikační laboratoř pro šlechtitele vznikla v Olomouci

19. únor 2017
O otevření nové Aplikační laboratoře pro šlechtitele v Olomouci informovala Česká televize v pořadu Věda 24.

Laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění

16. únor 2017
Olomoučtí vědci chtějí šlechtitelům pomoci s nesnadným úkolem – získávat nové odrůdy zemědělských plodin lépe snášející sucho a klimatické změny, které zároveň dokážou odolat chorobám či škůdcům a budou mít lepší vlastnosti. Spolupráci vědců se šlechtiteli nově zprostředkuje Aplikační laboratoř AV ČR, kterou Ústav experimentální botaniky AV ČR otevřel 14. února 2017. Více informací na webových stránkách Akademie věd ČR.

Jak vyšlechtit rostliny odolné proti suchu a škůdcům radí v Olomouci nejlepší tuzemští vědci

15. únor 2017
Nová laboratoř propojí české šlechtitele a nejlepší rostlinné genetiky. Začala fungovat v Olomouci a je jediným pracovištěm v České republice. Šanci tak dostanou nové odrůdy zemědělských plodin. Nastupuje éra molekulární biologie a genomiky. V Olomouci nezůstanou pozadu za světovým trendem.Reportáž Českého rozhlasu si můžete poslechnout ZDE.

V Olomouci otevřelo unikátní výzkumné centrum. První v ČR

15. únor 2017
Propojit vědce s českými šlechtiteli a nabídnout jim využití nejnovějších metod a poznatků v praxi chce nová Aplikační laboratoř Akademie věd ČR, která se v úterý odpoledne otevřela v Ústavu experimentální botaniky v Olomouci. Informuje Olomoucký deník ZDE.  

Olomoučtí vědci budou v nové laboratoři pomáhat šlechtitelům se získáváním odolnějších odrůd

15. únor 2017
V Olomouci se otevřela první tuzemská Aplikační laboratoř Akademie věd ČR (AV ČR) propojující vědce se šlechtiteli. Podobné zařízení, ve kterém by se mohli čeští šlechtitelé seznamovat s nejnovějšími výsledky molekulární genetiky a genomiky a využívat nejmodernější přístroje, techniky a postupy, v České republice dosud chybělo. Více na webu ŽURNÁL UP.

Olomoucká laboratoř pomůže zavádět nové metody šlechtění

15. únor 2017
Zavádění nových metod šlechtění do praxe usnadní první tuzemská aplikační laboratoř Akademie věd ČR. K jejímu otevření došlo v úterý olomouckém Ústavu experimentální botaniky. Pracoviště propojí špičkové vědce se šlechtiteli, kteří díky tomu získají přístup k výsledkům molekulární genetiky a genomiky i moderním přístrojům.Celý článek na novinky.cz si můžete přečíst ZDE.