V úterý 9. října proběhl na České zemědělské univerzitě wokshop „Potraviny včera, dnes a zítra“. V rámci wokshopu byly diskutovány otázky týkající se budoucnosti planety Země s ohledem na stále vzrůstající počet obyvatel a jeho možné dopady v oblasti ekonomické i sociální.
Mluvilo se také o možnostech zajištění dostatku potravin pro lidstvo v budoucích dekádách i optimalizaci jejich skladby s ohledem na výživové hodnoty. Další velmi zajímavé téma se týkalo přítomnosti mikroorganismů v potravinách s ohledem na bezpečnost potravin, vzhledem k tomu, že dle WHO jsou nemoci způsobené potravinami pravděpodobně nejrozšířenějším zdravotním problémem v současném světě a jsou významnou příčinou ekonomických ztrát. Na tuto problematiku navázalo téma týkající se přídatných látek v potravinách, tzv. éček, které jsou do potravin přidávány za účelem docílení lepší chutě, vůně, vzhledu i konzistence, ale hlavně k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin. Závěr workshopu byl věnován prevenci vzniku potravinového odpadu, především jeho minimalizace, ať už u výrobců či spotřebitelů, která by příznivě ovlivnila zajištění dostatku potravin pro lidstvo i koncem 21. století.