Týdenik hrot:Jídlo zdražuje. Každý Čech ale vyhodí desítky kilogramů potravin ročně

26. únor 2022 | čtení tohoto článku zabere přibližně 27 sekund

Říkalo se jim padavky. Byly malé, hrozně chlupaté, věčně nedozrálé a pak prostě jednoho dne jako zralé spadly. Babiččiny broskve z čtyřicet let staré, různými laťkami podpírané broskvoně zasyrova nikdo nechtěl jíst. Po jejich pozření měl totiž pocit, že se líbal s kaktusem. Byla z nich ale ta nejlepší zavařenina na celém světě.

 

Moje babička zavařovala všechno – extra chlupaté broskve, meruňky, švestky, maliny, rybíz, angrešt, okurky i část rajčat. Byla extrémně šetřivá a díky zavařeninám navíc nemusela přemýšlet, co nám dá k narozeninám nebo svátkům. Dostali jsme kompot. Nepamatuju si, že by kdy vyhodila nějaké jídlo. Všechno muselo najít své upotřebení. Jen slupky směly skončit na kompostu, na kterém pěstovala obří cukety.

Článek ZDE