Týden s Chlorellou v Třeboni

29. květen 2017 | čtení tohoto článku zabere přibližně 58 sekund

Slatinné lázně Třeboň ve spolupráci s Centrem ALGATECH, třeboňským pracovištěm Mikrobiologického ústavu AV ČR, zahájily 27. května Týden s Chlorellou. V restauraci Adéla v Bertiných lázních mohou hosté ochutnat několik druhů speciálně připravených pokrmů, obsahujících sladkovodní mikrořasu Chlorellu.

 

V průběhu Týdne s Chlorellou, který skončí 3. června, mají lázeňští hosté i hosté z řad veřejnosti možnost vyslechnout také dvě přednášky na téma zdravé výživy a používání řas ve výživě člověka, které se budou konat v lázeňském Terasa baru. Týden s Chlorellou byl představen i zahájen při příležitosti Otevírání lázeňské sezony v Třeboni, kde se nabízely k ochutnání jednohubky s přidanou řasou, která byla vypěstována v areálu třeboňského Mikrobiologického ústavu AV ČR.

S kultivací řas se v Třeboni začalo již v šedesátých letech a jejím cílem byla produkce biomasy jako potravinového doplňku. V současnosti patří Centrum ALGATECH mezi světově uznávaná pracoviště základního a aplikovaného výzkumu mikroskopických řas, sinic a fotosyntetických bakterií, včetně vývoje řasových biotechnologií. Je největším pracovištěm zabývajícím se výzkumem mikroskopických řas v České republice.