Aktuality
Akademický bulletin představuje program Potraviny pro budoucnost
Článek v oficiálním časopise Akademie věd ČR připomíná nejen hlavní cíle našeho programu, ale ohlíží se i za velmi úspěšnou listopadovou konferencí „Bezlepková dieta: léčebné využití a nové potravinové zdroje“. Celý článek je na webu abicko.avcr.cz

Co chystáme v roce 2016? Workshopy, publikace, filmy a další…
Nejnovější informace o výsledcích akademického výzkumu zaměřeného na zajištění dostatku kvalitních potravin, nabídne letos náš výzkumný program „Potraviny pro budoucnost.“ Zájemci se mohou těšit na workshopy pro odbornou i laickou veřejnost, publikace, filmy i výstavy.

Třeboňské setkání řasových biotechnologů
V Centru ALGATECH Mikrobiologického ústavu AV ČR v Třeboni se uskutečnilo první setkání řasových biotechnologů České republiky. Zastoupeno bylo 5 výzkumných pracovišť Akademie věd České republiky, 3 univerzitní pracoviště a 5 privátních firem, svou práci představili nejvýznamnější čeští odborníci na řasovou biotechnologii.
Kdy lepek může způsobit nemoci a kdy naopak bezlepková dieta není vhodná
Vědci, lékaři, odborníci i pacienti diskutovali v Praze o lepku a jeho vlivu na zdraví člověka. Jejich přednášky si nenechalo ujít na 150 lidí, kteří zamířili do budovy Akademie věd ČR. Seminář nazvaný "Bezlepková dieta: Léčebné využití a nové potravinové zdroje" organizovali pracovníci Mikrobiologického ústavu AV ČR v rámci výzkumného programu AV ČR „Potraviny pro budoucnost“, který je součástí Strategie AV21.
Speciálně vyšlechtěné trávy se mohou stát pomocníky v boji proti změnám klimatu
Zmírnit dopady horka, sucha i extrémních mrazů na zemědělskou produkci by v budoucnosti mohly nové odrůdy trav. Zjistit jejich genetickou informaci pomáhá i DNA čip, který jako první vyvinuli společně olomoučtí a australští vědci. I o tom v Olomouci na semináři Strategie Akademie věd AV21 Trávy a jeteloviny, diskutovali čeští šlechtitelé a odborníci