Seznamzpravy.cz: Odborníci: Geneticky upravené potraviny jsou možností, jak se vyhnout nedostatku

24. srpen 2022 | čtení tohoto článku zabere přibližně 48 sekund

V Brně se sešlo 400 vědců z celého světa na konferenci u příležitosti 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Podle nich jsou geneticky modifikované potraviny cestou, jak předejít nedostatku jídla.

Klimatická změna znásobila nároky na světové zemědělství. Podle rostlinného genetika Jaroslava Doležela jiná cesta než geneticky upravené potraviny ani není, jinak se Evropa stane muzeem zemědělství. Růst světové populace si totiž vyžaduje zvyšování produkce potravin, přitom je pěstování zemědělských plodin ohroženo. „Pro zajištění dostatku potravin bude třeba využít všech možností, které máme k dispozici, a jednou z nich je pěstování plodin přizpůsobených novým podmínkám. To ale vyžaduje odrůdy s novými vlastnostmi, které lze jen obtížně získat pomocí klasického šlechtění,“ uvedl Doležel, který působí jako vědecký ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. V rámci Strategie AV21 Akademie věd ČR také koordinuje program Potraviny pro budoucnost.

Celý článek ZDE