Seminář Potravinová nesnášenlivost a její zdravotní důsledky přilákal mnoho zájemců

23. duben 2018 | čtení tohoto článku zabere přibližně 40 sekund

Lepek, bezlepková dieta, potravinové alergie a vliv střevních bakterií na zdraví byly hlavními tématy semináře, který pro veřejnost připravili 23. dubna 2018 odborníci z Mikrobiologického ústavu (MBÚ) Akademie věd ČR (AV ČR) v rámci výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21.

 

PROGRAM SEMINÁŘE

 

9:00 – 9:30        Úvod do problematiky protilátkové odpovědi

(RNDr. Ing. Daniel Sánchez, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)

 

9:40 – 10:10      STŘEVNÍ IMUNITNÍ SYSTÉM A JEHO ODPOVĚĎ NA SLOŽKY POTRAVY VE ZDRAVÍ A NEMOCI (Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)

 

10:20 – 10:50    Onemocnění VYVOLANÁ LEPKEM

                          (MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D., 3. lékařská fakulta UK, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady)

 

11:00 – 11:30    Imunologické mechanismy vzniku alergie

                          (MUDr. Miloslav Kverka, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)

 

11:40 – 12:10    PRINCIPY STANOVENÍ SÉROVÝCH PROTILÁTEK

(RNDr. Ing. Daniel Sánchez, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)

 

12:20 – 12:50    KLINICKÉ PROJEVY POTRAVINOVÉ ALERGIE A MOŽNOSTI JEJÍ DIAGNOSTIKY - PŘÍKLADY Z PRAXE

                          (MUDr. Stanislava Štěpánová-Honzová, synlab czech s.r.o.)

 

 

Fotogalerie