Lepek, bezlepková dieta, potravinové alergie a vliv střevních bakterií na zdraví byly hlavními tématy semináře, který pro veřejnost připravili 23. dubna 2018 odborníci z Mikrobiologického ústavu (MBÚ) Akademie věd ČR (AV ČR) v rámci výzkumného programu Potraviny pro budoucnost Strategie AV21.
PROGRAM SEMINÁŘE
9:00 – 9:30 Úvod do problematiky protilátkové odpovědi
(RNDr. Ing. Daniel Sánchez, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)
9:40 – 10:10 STŘEVNÍ IMUNITNÍ SYSTÉM A JEHO ODPOVĚĎ NA SLOŽKY POTRAVY VE ZDRAVÍ A NEMOCI (Prof. MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)
10:20 – 10:50 Onemocnění VYVOLANÁ LEPKEM
(MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D., 3. lékařská fakulta UK, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady)
11:00 – 11:30 Imunologické mechanismy vzniku alergie
(MUDr. Miloslav Kverka, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)
11:40 – 12:10 PRINCIPY STANOVENÍ SÉROVÝCH PROTILÁTEK
(RNDr. Ing. Daniel Sánchez, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v.v.i.)
12:20 – 12:50 KLINICKÉ PROJEVY POTRAVINOVÉ ALERGIE A MOŽNOSTI JEJÍ DIAGNOSTIKY - PŘÍKLADY Z PRAXE
(MUDr. Stanislava Štěpánová-Honzová, synlab czech s.r.o.)