Seminář Potraviny – mýty a skutečnost se konal 26.11.2019 ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) v Praze. Společně s s naším programem Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a SZÚ ho pořádal Český spolek pro péči o životní prostředí.
Na semináři se řešila problematika zajištění dostatečného množství kvalitních potravin pro budoucí pokolení v České republice společně se zajištěním vhodných obalových materiálů přátelských k životnímu prostředí. Diskutovala se i možnost využití moučky z hmyzu či v laboratoři vypěstovaného masa. Dalším tématem bylo ovlivnění kvality potravin všudypřítomnými mikroorganismy. Právě s touto problematikou je spojena i nezbytnost používání přídatných látek do potravin tzv. éček, kterých se mnoho lidí stále zbytečně obává a neví, že mezi ně patří i zdraví prospěšné látky, napířklad všechny vitamíny. Posluchači se také dozvěděli, jak důležité je při využívání léčivých rostlin nezbytné znát i jejich nežádoucí účinky. Všechna témata byla s velkým zájmem přítomné veřejnosti i zástupců firem detailně diskutována.
Přednáška Olgy Šolcové "Není éčko jako éčko" je k dispozici ZDE
Přednáška Jakuba Bumby "Rostliny, lékaři ale i zabijáci", je k dispozici ZDE