Seminář Mluvíme s mikroby napříč přírodními a společenskými vědami

02. září 2024 | čtení tohoto článku zabere přibližně 52 sekund
Soubory ke stažení
Seminář Mluvíme s mikroby napříč přírodními a společenskými vědami
240822-seminar-7-10-FIN.pdf

Kdy: 7. října 2024 od 10:00
Kde: Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1, místnost č. 206
Jazyk semináře: angličtina

Povinná registrace ZDE

Seminář je zdarma

PROGRAM
PANEL 1: HOW CAN SCIENCE STUDY MICROBES?
10:00 – 11:20
Will LaFleur (University of Helsinki): Social and Relational Microbes: Theoretical and Methodological Considerations for the
Social Study of Microbes

Petr Baldrian (Institute of Microbiology of the Czech Academy of Sciences): How We Study Microbiota in the Environment

11:20 – 11:40
COFEE BREAK

11:40 – 13:00
PANEL 2: HOW CAN PEOPLE EXPERIENCE MICROBES?
Joshua Evans (The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability at the Danish Technical University): Holobiont Hand Taste: a transdisciplinary invitation

Václav Smolík (Oceterie) with Tereza Stöckelová and Lukáš Senft (Institute of Sociology CAS): Vinegar Fermentation as a Multi-
sensory Encounter with Microbes (in Czech with English translation)

13:00 – 14:00
LUNCH BREAK + tasting of vinegars by Václav Smolík

14:00 – 15:20
PANEL 3: HOW CAN PEOPLE (MIS)USE MICROBES?
Kateřina Kolářová (Faculty of Humanities, Charles University): (Un)Making Value with Biotic Technologies 
Jan Jansa (Institute of Microbiology of the Czech Academy of Sciences): Microbial Communities in Ecosystems and Their Place in
the One Health Framework

ANNOTATIONS