Ve středu 18. května se v budově Akademie věd ČR sejdou odborníci, aby diskutovali o problémech, které tíží pacienty s celiakií. Budou mezi nimi lidé, kteří mají možnost ovlivnit výrobu, distribuci a kontrolu bezlepkových potravin a jejich testování, či finanční podporu pro celiaky. Jde o jednu z dalších aktivit našeho výzkumného programu.
PROGRAM
10.00 - 10.15 Úvod a představení projektu
10.15 - 10.30 Možnosti finanční podpory pacientů s celiakií (prof. Frič, ÚVN Střešovice)
10.30 - 10.45 Aktuální problémy pacientů s celiakií I (ing. Rubínová, Sdružení celiaků ČR)
10.45 - 11.00 Bezlepková dieta a legislativní opatření (JUDr. Arnoštová, Ministerstvo zdravotnictví ČR)
11.00 - 11.15 Aktuální problémy pacientů s celiakií II (ing. Dlabalová, Společnost pro bezlepkovou dietu)
11.15 - 11.30 Bezlepková dieta z pohledu potravinářství (ing. Gabrovská, Potravinářská komora ČR)
11.30 - 11.45 Kvalita bezlepkové diety I (ing. Cuhra, Státní zemědělská a potrav. inspekce, Inspektorát Praha)
11.45 - 12.00 Kvalita bezlepkové diety II (ing. Kršková, Státní zemědělská a potrav. inspekce, Brno)
12.00 - 13.00 Přestávka
13.00 - 13.15 Bezlepková dieta a nové zemědělské technologie (ing. Adam, MZe)
13.15 - 13.30 Nové technologické postupy při výrobě bezlepkových potravin (ing. Doležal, Perník, s.r.o.)
13.30 - 13.45 Zkušenosti s výrobou bezlepkových potravin (Bc. Dušák, Jizerské pekárny, s.r.o.)
13.45 - 15.00 Diskuzní fórum