Odborníci budou v Praze řešit problémy celiaků

09. květen 2016 | čtení tohoto článku zabere přibližně 51 sekund

Ve středu 18. května se v budově Akademie věd ČR sejdou odborníci, aby diskutovali o problémech, které tíží pacienty s celiakií.  Budou mezi nimi lidé, kteří mají možnost ovlivnit výrobu, distribuci a kontrolu bezlepkových potravin a  jejich testování, či finanční podporu pro celiaky.  Jde o jednu z dalších aktivit našeho výzkumného programu.

PROGRAM

10.00 - 10.15    Úvod a představení projektu


10.15 - 10.30    Možnosti finanční podpory pacientů s celiakií (prof. Frič, ÚVN Střešovice)


10.30 - 10.45    Aktuální problémy pacientů s celiakií I (ing. Rubínová, Sdružení celiaků ČR)


10.45 - 11.00    Bezlepková dieta a legislativní opatření (JUDr. Arnoštová, Ministerstvo zdravotnictví ČR)


11.00 - 11.15    Aktuální problémy pacientů s celiakií II (ing. Dlabalová, Společnost pro bezlepkovou dietu)


11.15 - 11.30    Bezlepková dieta z pohledu potravinářství (ing. Gabrovská, Potravinářská komora ČR)


11.30 - 11.45    Kvalita bezlepkové diety I (ing. Cuhra, Státní zemědělská a potrav. inspekce, Inspektorát Praha)


11.45 - 12.00    Kvalita bezlepkové diety II (ing. Kršková, Státní zemědělská a potrav. inspekce, Brno)



12.00 - 13.00    Přestávka


13.00 - 13.15    Bezlepková dieta a nové zemědělské technologie (ing. Adam, MZe)


13.15 - 13.30    Nové technologické postupy při výrobě bezlepkových potravin (ing. Doležal, Perník, s.r.o.)


13.30 - 13.45    Zkušenosti s výrobou bezlepkových potravin (Bc. Dušák, Jizerské pekárny, s.r.o.)


13.45 - 15.00    Diskuzní fórum