O programu

Jakým tématům se věnuje program Udržitelná produkce a spotřeba potravin?

 

Podmínky produkce potravin

Téma 1: Dopady variability a změny klimatu na produkční funkci agrosystémů - řešitel Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D, Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i.

Cílem je pomoci zemědělcům předvídat a eliminovat rizika, která přináší změna klimatu. Budeme vyvíjet nové moduly a zpřesňovat  již existující klimaticky zaměřené webové portály climrisk.cz, klimatickazmena.cz, intersucho.cz, agrorisk.cz, firerisk.cz a fenofaze.cz, které monitorují a předpovídají  abiotická a biotická rizika v souvislosti s počasím. Budeme vytvářet scénáře změny klimatu s cílem identifikovat nejpravděpodobnější klimatické trendy pro časové milníky 2030, 2050 a 2100. 

Téma 2: Zdravá a udržitelná půda -  Mgr. Veronika Jílková, Ph.D., Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Pro zlepšení kvality a zdraví půdy je zásadní zvýšit obsah organické hmoty. Cílem výzkumného tématu bude testování vlivu různých variant organických hnojiv a půdních doplňků na fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půd a navržení vhodných metody aplikace a technologického ošetření půd. Zaměříme se především na význam podmínek prostředí a používaných hnojiv, doplňků a technologií na strukturu půdy, zádrž vody, obsah organické hmoty a živin a biologické oživení půdy včetně hodnocení případných rizikových bioagens.

Biotechnologie a nové plodiny

Téma 3: Biotechnologie pro zdravou výživu -  RNDr. Roman Hobza, Ph.D., Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

Zaměříme se především na molekulární šlechtění lokálních plodin s cílem zvýšit jejich odolnost vůči škůdcům a chorobám, stresovým podmínkám a zlepšení jejich nutriční hodnoty. Dále se budeme věnovat meziplodinám, které by měly podpořit půdní mikroflóru, zvýšit obsah organické hmoty v půdě a tím zlepšit její strukturu. Součástí je i metabolomické inženýrství u autotrofních mikroorganismů a produkce cenných látek pro potravinářství pomocí mikrořas.

Téma 4: Plodiny nové generace - Prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc., Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.

Jedním z klíčových opatření pro zajištění dostatku kvalitních potravin pro rostoucí populaci v podmínkách změny klimatu je pěstování zemědělských plodin s novými vlastnostmi. Využití molekulárních markerů urychluje a zefektivňuje výběr rostlin s potřebnými vlastnostmi. Sekvenování DNA  odhaluje strukturu genů, kterou je možné okamžitě změnit pomocí metod editování genomů bez nutnosti přenášet geny časově náročným křížením s jejich donory. V rámci výzkumného tématu se zaměříme především na nejdůležitější obiloviny (ječmen, pšenice), pícniny (vojtěška, jetel) a ovocné dřeviny (jabloně, třešně).

Téma 5: Fenotypizace fotosyntetických organismů - Prof. RNDr. Ondřej Prášil, CSc., Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

Fenotypování fotosyntetických organismů neinvazivními metodami je dynamicky se rozvíjející obor výzkumu, který umožňuje analyzovat výkonnost genotypů za různých podmínek a kvantifikovat rozmanitost jejich znaků. Představuje multidisciplinární přístup k hodnocení vývojových, růstových, fyziologických a patologických znaků fotosyntetických organismů. V plánovaných experimentech budeme využívat fenotypizační platformy např. k selekci kultivarů, biotechnologicky využitelných genotypů rostlin či kmenů řas a sinic s požadovanými růstovými vlastnostmi nebo obsahem cenných látek. 

Téma 6: Odolnost plodin vůči stresu - Doc. MSc. Michael Wrzaczek, Ph.D.,  Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Vytvoříme výzkumnou, komunikační a osvětovou platformu, jejímž cílem bude dostat téma odolnosti rostlin vůči stresu a jejich adaptace na podmínky prostředí do centra pozornosti veřejnosti a dalších zainteresovaných stran. Cílem bude  získávat poznatky a poskytovat podrobné informace o tom, jak rostliny reagují na biotické (tj. patogenní mikroorganismy a prospěšné mikroorganismy) a abiotické (sůl, sucho, teplota, světlo) faktory prostředí na několika úrovních, od molekulární odpovědi po změnu vývojových procesů. 

Potraviny a zdraví

Téma 7: Potrava, mikroby a zdraví - MUDr. Miloslav Kverka, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

Chceme analyzovat interakce mezi stravou, mikrobiotou a hostitelem a studovat konsekvence, které to může mít na zdraví jedince. Budeme zkoumat vliv environmentálních faktorů (např. složení stravy, přísun živin) a stavu hostitele na mikrobiální společenstvo. Budeme analyzovat mikrobiální posuny po dietních a antimikrobiálních intervencích a dávat je do souvislosti s odolností vůči nemocem. Budeme se věnovat také výzkumu nežádoucích imunitních reakcí na potraviny (potravinové alergie a celiakie).

Téma 8: Kontaminace potravin škodlivými látkami - RNDr. Jaroslav Semerád, Ph.D., Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

S nárůstem lidské populace roste i produkce a spotřeba různých chemikálií, které mohou ohrožovat bezpečnost  potravin a dalších cenných komodit, včetně vody a které představují riziko pro lidské zdraví. Naším cílem bude sledovat známé a objevovat nové kontaminanty potravin a zároveň hodnotit potenciální vliv těchto látek na zdraví člověka. Budeme analyzovat celou řadu běžně dostupných potravin různého původu od pitné vody, přes zemědělské plodiny včetně produktů akvakultury. 

Sociální a etické aspekty produkce potravin

Téma 9: Sociální a etické aspekty produkce potravin -Mgr. Naděžda Čadová, Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.

Plýtvání potravinami představuje celosvětový problém se závažnými ekologickými, ekonomickými i sociálními dopady. Budeme mapovat postoje české veřejnosti k problematice plýtvání potravinami. Budeme se věnovat i samozásobitelství a zkoumat sociální a geografické aspekty městského zemědělství. Chceme také zjišťovat, jak lidé kombinují jednotlivé strategie udržitelné a etické spotřeby, s jakými překážkami se potýkají, jak je celkově ve společnosti udržitelná spotřeba a produkce vnímána a jaké společenské bariéry jí stojí v cestě. 

Koordinační rada programu 

Prof. RNDr. Ondřej Prášil, CSc., Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

Prof. Ing. Jaroslav Doležel, DrSc., Ústav experimentální botaniky AV ČR, v. v. i.

RNDr. Roman Hobza, Ph.D., Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

Ing. Jan Červený, Ph.D., Ústav výzkumu globální změny, v. v. i.

Mgr. Veronika Jílková., Ph.D, Biologické centrum AV ČR, v. v. i.

Mgr. Naděžda Čadová, Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.

Mgr. Barbobra Duží, Ústav geoniky AV ČR, v. v. i.

Ing. Olga Šolcová, CSc., DSc., Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.

Doc. Ing. et Ing. Vilém Neděla, Ph.D., DSc., Ústav přístrojové techniky AV ČR, v. v. i.