Projekt Bio2AgroFood, podpořený programem přeshraniční spolupráce Interreg AT-CZ, byl oficiálně zahájen setkáním v Mikrobiologickém ústavu AV ČR, Centru Algatech v Třeboni. Práce jsou ale v plném proudu již od začátku letošního ledna.
První várky řemeslného kváskového chleba obohaceného různými druhy mikrořas prošly senzorickým testováním. Členové projektového týmu ochutávali chléb samostatně i v kombinaci se sladkými, slanými a kyselými potravinami, jako jsou čerstvý sýr, vyzrálý sýr, uzený sýr, šunka, tyrolský špek nebo marmeláda.
Projekt Bio2AgroFood se zaměřuje na vývoj potravin a krmiv podporujících zdraví střevního mikrobiomu a podílejí se na něm Centrum Algatech, Mikrobiologický ústav AV ČR, Fachhochschule Oberösterreich a Rakouské kompetenční centrum pro kvalitu, bezpečnost a inovace potravin a krmiv.
Čeští vědci testují různé druhy a kmeny mikrořas a optimalizují produkci bioaktivních látek pro potravinářské a krmivářské aplikace.
Rakouští partneři provádějí testy biologické dostupnosti a vstřebatelnosti, hodnocení integrity střevní bariéry, měření protizánětlivých účinků a hodnocení prebiotických vlastností.
Společný výzkum se zaměřuje i na hledání biopesticidních látek proti plísňovým patogenům regionálně významné plodiny, máku, který je důležitou plodinou jihu Čech, Vysočiny a Moravy i Horního a Dolního Rakouska.
Projekt Bio2AgroFood otevírá nové možnosti pro využití mikrořas v potravinářství a zemědělství – a česko-rakouský tým má před sebou slibnou cestu k inovacím.