Konec plýtvání masa? Ze zbytků umí čeští vědci vytvořit látku pro zdraví psů

05. listopad 2024 | čtení tohoto článku zabere přibližně 2 minuty

Čeští výzkumníci dokončili vývoj probiotik pro psy z odpadu, který vzniká při zpracování kuřecího masa. Unikátní je, že umí využít tuto surovinu na maximum. Prášek má mít pozitivní vliv na zdraví čtyřnohých zvířat. Na trh jej však zatím žádná firma neuvedla.

Než se kuřecí maso dostane na pulty supermarketů, strojně se odděluje. Při zpracování vznikají zbytky - části hřbetů, krků, chrupavek, skeletů z prsou drůbeže a kosti. Podle údajů Technologické agentury se v Česku ročně vyprodukuje na sedm tisíc tun takového odpadu.

Zbytky kuřecího masa dosud posloužily v uzenářské výrobě nebo při přípravě krmiva pro zvířata. Část suroviny ale stále zůstává nevyužitá. Vědci nedávno dokončili unikátní projekt, kdy minimalizují odpad téměř na nulu.

Výsledkem bude nové probiotikum prospívající zdraví psů. „Podstatou je zpracování sekundárního opadu, kdy ze zbytků po strojním oddělení kuřecího masa jsou nejprve získávány cenné látky, jako je kyselina hyaluronová a další. Teprve ‚odpad‘, tedy zbytek po tomto procesu, slouží jako základ pro přípravu probiotického přípravku pro psy,“ vysvětlil předseda Technologické agentury Petr Konvalinka. Výrobek má práškovou formu, kterou je možné tabletovat nebo míchat s různými typy krmiv.

Technologická agentura, která slaví 15 let, výzkum podpořila. Byl součástí Národního centra kompetence Biocirtech, jehož hlavním řešitelem byl Ústav chemických procesů Akademie věd ČR. Podle tamní vědkyně Olgy Šolcové je projekt hotový. Probiotický přípravek pro psy však na trhu dosud není. „Hledáme firmu, která to vezme za své. S tím bývá vždy největší problém,“ zmínila Šolcová.

Pro zdraví psů

Jak proces funguje? Zbytky po strojním oddělení kuřecího masa jsou nejprve šetrně upraveny a zpracovány. „Pevný zbytek z této technologie je pak využit jako komplexní zdroj dusíku pro kultivaci probiotické bakterie Enterococcus faecium,“ popsala členka výzkumného tým Petra Patáková z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Z odborné literatury je známo, že u štěňat krmených stravou s přídavkem této bakterie byla prokázána zvýšená tvorba protilátek chránících sliznici střeva a došlo ke zlepšení imunitní odpovědi po očkování proti psince. Dospělým, především obézním psům může pomoci se zvýšenou hladinou cholesterolu. Mezi benefity probiotik má být i redukce růstu patogenů nebo zabránění rozvoje střevních zánětů a nádorů.

Celý článek ZDE