Představte si, že každý den vyhodíte třeba nahnilou mandarinku, prošlý jogurt a tvrdý rohlík. Celkem tak za rok skončí ve vašem odpadkovém koši 69 kilogramů potravin. Právě tolik vyhodí v průměru každý člověk v České republice. Socioložka Naděžda Čadová už osmý rok mapuje podrobnosti o plýtvání potravinami a názorech na tento fenomén.
Týká se plýtvání potravinami víc města, nebo vesnice? Mladých, nebo starých? A kolik v průměru každý z nás vyhodí z peněženky každý měsíc jen proto, že potravinami plýtváme? Na všechny tyto otázky existují jasné odpovědi.
Jaké jsou nejčastější důvody, proč potraviny končí v koši?
Častou příčinou bývá to, že lidé potraviny zapomenou ve spíži nebo v chladničce a zkazí se. Mnohdy ale také nakoupí příliš velké množství, které nestačí zkonzumovat. Popřípadě si naloží na talíř velké porce, co je nezvládnou sníst. Někdy skončí v koši také jídlo, které se během přípravy připálí nebo spadne na zem. Jako méně časté důvody lidé uvádějí, že pokrm už nevypadá pěkně nebo chutně a oni nechtějí riskovat zdravotní problémy. Či že změnili plány a už potravinu nepotřebují.