Pšenice je jednou ze základních plodin, na které závisí přežití lidstva. Spoléhat jen na ně, ale může být riskantní, říkají hosté pořadu Souvislosti Plus. Cílem je získat odrůdy s vyššími výnosy, ale pěstovat je s ohledem na přírodu.
„Levná cena se potravin musí odrazit někde jinde, ať je to poškození životního prostředí nebo nízká mzda pěstitelů,“ říká Barbora Kebová z nevládní organizace Zachraň jídlo. Drahé potraviny mají podle ní tu správnou cenu.
Člověk je všežravec. Když se ale zaměříme na to, co živí lidstvo jako celek, stali jsme potravními specialisty.
Upozorňuje na to Jaroslav Doležel, rostlinný genetik z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd, který se svým týmem zásadním způsobem přispěl k rozluštění genomu pšenice: „Záviset na několika málo plodinách může být riskantní. A to se vlastně stalo, protože asi ze dvou třetin získává lidstvo kalorie jenom ze čtyř druhů plodin – kukuřice, pšenice, rýže a sóji. Pšenice tak hraje naprosto klíčovou roli a bez ní nejsme schopni vůbec přežít,“ dodává vědec.
Celý článek a záznam pořadu ZDE.