Fungování klasických farem přispívá také k řešení problému s plýtváním potravin

16. říjen 2024 | čtení tohoto článku zabere přibližně 2 minuty

V odpadu skončí až jedna třetina potravin – každý rok tedy asi 1,3 miliardy tun. Tolik jídla, že by dokázalo nasytit zhruba 3 miliardy lidí. Tématu plýtvání se věnovala konference Akademie věd nazvaná Potraviny pro budoucnost. Ukázala mimo jiné, že Česko si v tomto ohledu nevede vůbec špatně. Množství potravinového odpadu vyprodukovaného českými domácnostmi je hluboko pod průměrem Evropské unie.

konference ukázala mimo jiné, že Česko si v tomto ohledu nevede vůbec špatně. Množství potravinového odpadu vyprodukovaného českými domácnostmi je hluboko pod průměrem Evropské unie.

Přispívá k tomu i fakt, že nezanedbatelná část Čechů potraviny v nějaké míře sama pěstuje na vlastní zahradě, a zbytky tak může efektivněji využívat k vlastní produkci. Stejně tak tu existuje určité know-how, které vede k větší udržitelnosti – ať už jde třeba o konzervování nebo kompostování. Podobný trend je typický pro většinu střední a východní Evropy. Plývání potravinami je tak v tomto regionu zatím méně častým jevem než na západě Evropy. Podle Petra Jehličky a Daniela Sosny z Etnologického ústavu AV ale tyto zkušenosti bohužel neovlivňují debatu na Západě, kde by mohly být žádoucí inspirací.

Konference_Potraviny

Konference se zúčastnil také Jaroslav Šebek, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR, podle kterého zájem řešit udržitelné nakládání s jídlem vychází z přirozené reakce lidí na zhoršený výhled světového vývoje a rostoucích obav. „Také i proto se do jisté míry vrací u nás ještě nedávno zatracovaná a mnohdy zesměšňovaná témata návratu samozásobitelství či plýtvání potravinami,“ komentuje Šebek. Lidé podle něj podvědomě cítí, že není dobré být závislý na pár velkých a ve své podstatě vzdálených a téměř anonymních zdrojích jídla. Vedle toho navíc podle něj existuje snaha části mladé generace dbát i na dostupnost kvalitních potravin vytvořených bez přílišného zatížení životního prostředí. Jedním z řešení je pak systém dostatečně plošně rozmístěných, lokálně ukotvených farem.

Šebek rovněž zdůraznil význam rodinných zemědělských hospodářství kvůli prokázané stabilitě tohoto modelu, a to historicky ve všech krizových dobách. Navíc rodinné farmy dokáží najít vhodná řešení po vlastní ose a s využitím osobní tvořivosti a podnikavosti. Tím jsou takové statky a farmy přínosné pro stát. Ten by právě z těchto klíčových důvodů měl jasně vyjadřovat a zejména prakticky vykonávat podporu menších, ale plošně rozmístěných ekonomických jednotek a producentů potravin. V sedláckých rodinách se totiž přirozenou cestou předává a utváří velmi důležitý potřebný vztah k surovinám a jídlu, který také zohledňuje nutnou fyzickou práci a soustředěný zájem, aby mohlo dojít k vytvoření kvalitních potravin. Osobní zkušenost s potravinovou produkcí totiž vede k úctě a ocenění potravin a snižuje tedy i pravděpodobnost jejich plýtvání. Zcela přirozeně je v takovém modelu životního nastavení pro člověka důležitý i význam krajiny, díky které je vůbec možné jídlo vytvářet.

Celý článek o naší konferenci z webových stránek ASZ si můžete přečíst ZDE https://www.asz.cz/clanek/13411/fungovani-klasickych-farem-prispiva-take-k-reseni-problemu-s-plytvanim-potravin/