Vlastní rajčata, okurky, brambory, jahody či třeba bylinky pěstuje zhruba polovina českých domácností. Ze speciálního výzkumu Potraviny 2021, který v létě provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd ČR, vyplývá, že 49 procent lidí získává vlastní potraviny ze zahrádky.
Šest procent pak zkouší pěstovat nejrůznější plodiny pro obohacení svého jídelníčku v bytě nebo na balkoně.
Z průzkumu také vyplynulo, že téměř tři pětiny lidí doma rovněž aspoň občas zavařují a přibližně třetina rodin si někdy doma peče vlastní chleba. „Polovina lidí v sezoně pravidelně, tj. alespoň jednou měsíčně, pracuje na zahradě nebo zahrádce, 29 procent chodí sbírat houby, lesní plody nebo byliny a 19 procent se věnuje chovu domácích užitkových zvířat,“ píše se v závěru studie CVVM.
Článek ZDE