Nejnovější informace o výsledcích akademického výzkumu zaměřeného na zajištění dostatku kvalitních potravin, nabídne letos náš výzkumný program „Potraviny pro budoucnost.“ Zájemci se mohou těšit na workshopy pro odbornou i laickou veřejnost, publikace, filmy i výstavy.
Letos chystáme mnoho zajímavých aktivit. Jednou z prvních bude hned začátkem března seminář, na kterém seznámíme české šlechtitele trav s nejmodernějšími vědeckými metodami, které jim pomohou v jejich práci.
V dubnu do Olomouce přijedou kvůli travám i zahraniční vědci. Vyměňovat si budou poznatky o nadějných křížencích trav, takzvaných festuloliích, které kombinují agronomicky významné vlastnosti jílků (výnos a nutriční hodnoty) a kostřav (odolnost proti suchu, chladu a různým chorobám).
Od 9. do 11. března nás můžete potkat na veletrhu „Věda, výzkum, inovace“ v Brně. U našeho stánku se dozvíte, jak se dají využít #řasy a jaké zdraví prospěšné látky obsahují.
Chceme také v tomto roce více propojit odborníky, vědce, akademiky i zástupce komerční sféry, kteří se zabývají řasovými biotechnologiemi. Připravujeme publikaci o aktivních látkách řas ve výživě, pro odborníky pak workshop o produkčních systémech pro kultivaci řas a o technologiích, které z řas pomáhají izolovat cenné látky.
Tématem tohoto největšího a nejstaršího festivalu populárně-vědeckých filmů na světě totiž budou #geneticky_modifikované_organismy (GMO). Na toto téma pořádáme celodenní konferenci pro veřejnost, přednášky a samozřejmě chybět nebudou ani filmy s tématikou GMO.
Do Olomouce pozveme ty nejzajímavější vědce a odborníky od nás i ze zahraničí. Hlavní hvězdou festivalu bude průkopník genetických modifikací rostlin, belgický molekulární biolog profesor #Marc_Van_Montagu, který je držitelem Světové potravinové ceny. Academia film Olomouc se koná v Olomouci od 19. do 24. dubna.
Ani v roce 2016 nezapomeneme na lidi, kteří trpí celiakií. Chceme iniciovat setkání odborníků u kulatého stolu, které by mělo přispět k hledání řešení některých problémů týkajících se celiakie a celiaků, například legislativy řešící stopy lepku v potravinách.
Na dalším letošním semináři představíme nejnovější molekulární techniky ve šlechtění obilovin, které mohou pomoci tomu, aby se tato důležitá plodina stala odolnější vůči extrémním výkyvům počasí a změnila se k lepšímu i kvalita zrna.
Připravujeme i jednodenní konferenci o vlivu prebiotik a probiotik na zdraví člověka a workshop o tom, jak může změna stravy ovlivnit mikroflóru člověka. Plánujeme také seminář pro odborníky o bezpečnosti bakterií mléčného kvašení.
Na podzim se chceme zúčastnit mezinárodní květinové výstavy a zahradnických trhů Flora Olomouc, kde budeme mluvit o nových metodách šlechtění jabloní.
Na interaktivních přednáškách v Praze představíme nové biotechnologické postupy umožňující zpracování přírodních materiálů i bio-odpadů pro jejich další využití.
Zajímá nás také, proč lidé plýtvají potravinami. Budeme zjišťovat, jak se k tomuto problému staví česká veřejnost a chceme podrobněji analyzovat chování domácností v oblasti spotřeby potravin.
Samozřejmě budeme i letos vydávat články, publikace, možná se někde potkáte s naší výstavou o řasách nebo navštívíte expozici v olomouckém muzeu Pevnost poznání, kterou chystáme. O všech našich aktivitách budeme psát na našich webových stránkách.
Budeme se snažit, aby se výsledky vědeckého bádání dostaly co nejdříve a co nejsrozumitelnější formou přímo k vám.